Shell schrapt 200 banen in tak voor duurzame energie
Shell gaat tweehonderd banen schrappen in een tak voor duurzame energie. Ook gaat het olie- en gasconcern de activiteiten op het gebied van lichte voertuigen die werken op waterstof terugschroeven, om zich hier meer op zwaar transport en industrie te richten. Mogelijk schrapt Shell later nog eens 130 arbeidsplaatsen, maar dat wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk kunnen die mensen straks elders binnen het bedrijf nog aan de slag.
De ingreep past in het streven van de nieuwe topman Wael Sawan om het rendement van Shell te verhogen. Sawan volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als topman van Shell. Onder Van Beurden breidde Shell de activiteiten in groene energie fors uit. Sawan is van mening dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet snel genoeg gaat om zomaar af te stappen van olie en gas.
De tweehonderd banen verdwijnen volgend jaar bij de zogenoemde Low Carbon Solutions (LCS)-divisie. Dat komt neer een afname van het personeelsbestand daar met 15 procent. De divisie richt zich op het koolstofarm maken van de transport- en industriesector. Shell-managers organiseerden vorige week al verschillende bijeenkomsten met het LCS-personeel waarin de plannen werden aangekondigd.
Of er ook in Nederland banen verdwijnen valt volgens een woordvoerder van Shell nog niet te zeggen. Daarvoor is het volgens hem nog te vroeg. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 93.000 mensen, onder wie zo’n 8500 in Nederland. De zegsman benadrukt verder dat Shell nog altijd van plan is tussen 2023 en 2025 zo’n 10 miljard tot 15 miljard dollar te investeren om de ontwikkeling van koolstofarme energieoplossingen te ondersteunen. Dan gaat het bijvoorbeeld om biobrandstoffen, waterstof en het opladen van elektrische voertuigen.