Economiestikstof

Boerenbond uit overleg stikstofijkpunt kdw

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is woensdag uit de ”werkgroep alternatieven kdw” gestapt. Volgens de NMV zit er geen schot in het proces, omdat de werkgroep uit blijft gaan van de huidige stikstofwet. Die moet juist worden aangepast, vindt de boerenorganisatie.

18 October 2023 17:19Gewijzigd op 19 October 2023 10:27
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De werkgroep werd afgelopen voorjaar in het leven geroepen door de minister voor Stikstof, Christianne van der Wal. Zij volgde daarmee een advies op van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Vertegenwoordigers van haar ministerie, de provincies, Staatsbosbeheer, natuur- en milieuorganisaties, bezitters van landgoederen, onderzoekcentrum B-ware en twee boerenorganisaties (NMV en Agractie) zouden op zoek gaan naar een alternatief voor de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw) in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.

De kdw is de hoeveelheid stikstofneerslag waarboven in een bepaald natuurgebied schade verwacht kan worden. Critici, waaronder de traditionele landbouworganisatie LTO, stellen dat de kdw niets zegt over de daadwerkelijke staat van de natuur. Juist op verbetering daarvan zou het overheidsbeleid zich moeten richten, in plaats van op de kdw. LTO zag daarom af van deelname aan de werkgroep.

De NMV stelt nu dat in de werkgroep „constant wordt uitgegaan van de huidige wet en ook van de kabinetsdoelen”. Doel is dat de stikstofneerslag op 74 procent van de Natura 2000-gebieden in 2035 lager is dan de kdw. Maar de kdw „zegt niets over natuurherstel”, aldus de NMV.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten het besluit van de NMV te betreuren. „We zitten nog midden in het proces om gezamenlijk tot een haalbaar alternatief voor de kdw te komen. Het gaat daarbij om het waarborgen van de staat van de natuur. Daarbij spelen meerdere drukfactoren dan stikstof een rol”, aldus een woordvoerster. LNV zet de verkenning „onverminderd voort”, samen met de overige partijen. „Dit om uitvoering te geven aan het advies van Remkes en de wens van de Tweede Kamer.”

Agractie blijft wel participeren in de werkgroep, zegt voorzitter Bart Kemp desgevraagd. Volgens Kemp is het doel van de werkgroep de staat van instandhouding van de natuur centraal te stellen. „Dat zorgt ervoor dat werkelijk natuurbeleid gevoerd kan gaan worden, in plaats van eenzijdig stikstofbeleid.”

Volgens Kemp gaan de „eerste bevindingen” binnenkort naar de Kamer. Hij zegt dat tijdens het proces „temeer is gebleken dat de huidige natuurdata en de natuurdata ten tijde van aanwijzing van de Natura 2000-gebieden niet op orde zijn.”

Meer over
Stikstof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer