live
Buitenland

Politie grijpt in bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

Volg de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober.

Webredactie18 October 2023 05:15Gewijzigd op 19 October 2023 07:10

Advertentie

Liveblog gesloten

De redactie sluit dit liveblog. Lees het blog van donderdag hier.

Voorlopig laatste repatriëringsvlucht geland in Keulen

In het Duitse Keulen is een vliegtuig geland met aan boord een nieuwe groep Nederlanders die uit Israël is gerepatrieerd. Aan boord zaten ongeveer dertig personen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze worden met bussen naar Eindhoven gebracht. Het gaat om de zevende en voorlopig laatste repatriëringsvlucht uit Israël.

Nederland heeft met de vorige vluchten 751 Nederlanders en 136 buitenlanders uit Israël gehaald. Hoeveel Nederlanders er waren onder de dertig mensen die op de laatste vlucht zaten, is niet bekendgemaakt.

In veel landen demonstraties na aanval ziekenhuis in Gaza

In meerdere landen zijn woensdag grote pro-Palestijnse demonstraties gehouden na de aanval op het ziekenhuis in de Gazastrook van dinsdag. Op meerdere plekken nam de demonstratie een grimmige wending waarop de politie moest ingrijpen.

In Libanon werd een protest nabij de Amerikaanse ambassade in Beiroet gewelddadig. De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in tegen demonstranten. De honderden betogers keerden zich tegen de Amerikaanse steun aan Israël. „Dood aan Amerika, dood aan Israël”, scandeerde de menigte. Boze demonstranten probeerden door de prikkeldraadblokkade heen te breken en er werd met projectielen gegooid.

Ook in Duitsland verliepen pro-Palestijnse demonstraties grimmig. Woensdagavond verzamelden enkele honderden demonstranten zich buiten het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. De politie zei op X dat de organisator van de demonstratie deze kort na aanvang had afgelast, omdat „ze er geen invloed meer op had”. De organisatie riep mensen op het gebied te verlaten. Demonstranten verzamelden zich ook in de Berlijnse wijk Neukölln, waar volgens de politie de stemming „verhit” was. Sommige van hen staken vuurwerk af en gooiden stenen en flessen naar agenten, aldus de politie.

Ook in veel andere landen werd gedemonstreerd. In Arabische landen als Jemen, Irak en Algerije waren er protesten. In Jordanië verzamelden ongeveer 10.000 demonstranten zich buiten de Israëlische ambassade en eisten de uitzetting van de Israëlische diplomatieke missie.

In Europa was er onder meer een groot protest in de Griekse hoofdstad Athene. Volgens de politie waren ongeveer 10.000 mensen afgekomen op een oproep om solidariteit te betuigen met het Palestijnse volk. Ook was daar een kleinere demonstratie waarmee juist steun voor Israël werd betuigd.

„Opnames wijzen op verantwoordelijkheid Islamitische Jihad”

Het Israëlische leger gaf eerder vandaag beelden en geluidsopnames vrij die moeten aantonen dat de verantwoordelijkheid voor de explosie bij het Al-Ahli al-Arabi ziekenhuis niet bij Israël maar Islamitische Jihad ligt.

„Joden die massamoord hebben gepleegd is heerlijk nieuws”

In een tweet geeft de Nederlandse schrijver en columnist Leon de Winter zijn visie op de ontwikkelingen in Gaza van de afgelopen 24 uur. „In de loop van de nacht werd duidelijk dat er geen ziekenhuis was getroffen maar de parkeerplaats ernaast. Beelden begonnen te komen van een paar verbrande autowrakken. Het aantal slachtoffers is volledig onbekend. En het ging niet om een Israëlische bom die doelbewust op een ziekenhuis werd afgeworpen, zoals de media hijgerig suggereerden, maar om een afgezwaaide raket van de Islamitische Jihad, die joden had moeten raken.”

Forse kritiek heeft De Winter op de media, die „zonder enige terughoudendheid, zonder nadere info, alleen die van een apocalyptische terreurbeweging” het bericht over de gebeurtenissen van dinsdagavond verspreiden. „Ze zullen niet met een correctie komen. De leugen functioneert.”

Politie grijpt in bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

De politie heeft woensdag ingegrepen bij een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag. Bij Den Haag Centraal was in de avond veel politie op de been, maar rond 21.00 uur was het weer rustig. Op de Turfmarkt en op de Rijnstraat naast het station is de politie bekogeld met vuurwerk.

Er is een persoon aangehouden, laat een woordvoerder van de politie weten, maar dat was niet voor het gooien van vuurwerk. Een verslaggever ter plaatse zag dat iemand in de boeien werd geslagen die tegen een politieauto had geschopt. De politiewoordvoerder zegt dat nog onderzoek wordt gedaan naar het gooien van vuurwerk. Hij sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Eerder op de dag demonstreerden meer dan vijfhonderd mensen bij het Internationaal Strafhof om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. De groep is vermoedelijk daarna naar het station gelopen.

Reservist Benjamin meldt zich bij Israëlisch leger om Joodse staat te dienen

Zijn koffers zijn gepakt, zijn besluit staat vast. De Joodse reservist Benjamin (25) vliegt vanuit Nederland naar Israël om het land te dienen. „Het brengt levensgevaar met zich mee. Maar ik kan niet niks doen.”

Palestijnen willen onderzoek ICC naar aanval op ziekenhuis Gaza

De Palestijnse Autoriteit wil een onderzoek door het Internationaal Strafhof (ICC) naar de dodelijke aanval op een ziekenhuis in Gaza waarvan Israëliërs en Palestijnen elkaar beschuldigen, zo maakte haar vertegenwoordiger in Frankrijk woensdag bekend.

„De Palestijnse staat heeft vandaag een dossier ingediend bij het ICC om een ​​onderzoek te krijgen naar deze misdaad. Een internationaal onderzoek is nodig”, zei Hala Abou Hassira tijdens een persconferentie op de Palestijnse missie in Frankrijk.

„Israël is als enige verantwoordelijk” zei ze. „Dit is niet de eerste keer dat Israël zich richt op de civiele infrastructuur en meer in het bijzonder op ziekenhuizen”.

Voorlopig geen Nederlandse repatriëringsvluchten meer uit Israël

De vlucht waarmee woensdagavond voor de zevende keer Nederlanders worden teruggehaald uit Israël is voorlopig de laatste repatriëringsvlucht. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het departement is het aantal aanmeldingen voor repatriëring de afgelopen dagen sterk afgenomen. „Mocht het nodig en veilig zijn dan kijken we of nieuwe vluchten mogelijk zijn”, stelt het ministerie.

Nederland heeft tot nu toe 751 Nederlanders en 136 buitenlanders uit Israël gehaald. De Nederlanders die woensdagavond terugkeren, komen daar nog bij. Het is nog niet duidelijk hoeveel Nederlanders precies op de zevende repatriëringsvlucht zitten. Die komt naar verwachting rond 20.30 uur aan in Keulen. Vanaf daar worden de Nederlanders per bus naar Eindhoven gebracht.

De eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vertrok vorige week woensdag. Daarna werd iedere dag zo’n vlucht uitgevoerd, met uitzondering van dinsdag. Voor de repatriëring zijn militaire transportvliegtuigen van defensie ingezet.

Advertentie

VS spreken veto uit in VN-Veiligheidsraad over hulp aan Gaza

De Verenigde Staten hebben woensdag hun veto uitgesproken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin zou zijn opgeroepen tot humanitaire pauzes in het conflict tussen Israël en de Palestijnse militante beweging Hamas. Die pauzes moesten de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook op gang brengen.

De stemming over de door Brazilië opgestelde tekst werd de afgelopen dagen al twee keer uitgesteld omdat de VS door bemiddeling toegang tot de Gazastrook probeerden te verkrijgen voor hulpverlening. Twaalf van de vijftien leden stemden vóór de resolutie. Rusland en het Verenigd Koninkrijk onthielden zich van stemming. De VS stemden als enige tegen.

„De VS zijn teleurgesteld dat deze resolutie geen melding maakt van Israëls rechten op zelfverdediging”, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, na de stemming in de raad. „Wij zijn ter plaatse bezig met het harde werk van de diplomatie.”

VS leggen sancties op aan tien leden en geldverstrekkers Hamas

De Verenigde Staten leggen sancties op aan tien leden en geldverstrekkers van de Palestijnse groep Hamas vanwege de „wrede en gewetenloze afslachting van Israëlische inwoners, onder wie kinderen”. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen woensdag.

De VS zien Hamas als een terroristische organisatie. Met de sancties wil het land voorkomen dat Hamas geld kan binnenhalen voor de oorlog tegen Israël. Yellen meldt dat Washington „alle mogelijke stappen blijft zetten” zodat Hamas geen geld op kan halen voor zijn „gruweldaden”. Volgens het ministerie gelden nu in totaal sancties tegen bijna duizend mensen en instanties die zijn gelinkt aan terrorisme of het financieren hiervan.

Israël zegt hulp voor Gaza vanuit Egypte niet te zullen blokkeren

Israël zal de levering van voedsel, water en medicijnen aan de Gazastrook vanuit Egypte toestaan. Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu meldt dit nadat de Amerikaanse president Joe Biden een akkoord hierover aankondigde.

„In het licht van het verzoek van president Biden, zal Israël de levering van humanitaire goederen via Egypte niet tegenhouden”, aldus een verklaring van het kantoor. Daarin staat ook dat hulp aan burgers wordt toegestaan „zolang deze goederen Hamas niet bereiken”.

Hamas, dat de controle heeft over de Gazastrook, is het doelwit van een groot tegenoffensief van Israël. De groepering begon bijna twee weken geleden met een ongekend grote aanval op Israël. Als gevolg van de oorlog tussen Hamas en Israël worstelt de bevolking van de Gazastrook met een humanitaire ramp die steeds groter wordt.

Biden: Israël akkoord met humanitaire hulp via Egypte naar Gaza

Israël is akkoord met de levering van humanitaire hulp via Egypte naar de Gazastrook, zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn bezoek aan Israël. Egypte zei eerder dat zijn enige grensovergang met Gaza niet kan worden gebruikt door onder meer Israëlische bombardementen op Gaza.

De Amerikaanse regering werkt volgens Biden nauw samen met die van Egypte. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en andere partners in de regio zullen ervoor zorgen dat vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen „zo snel mogelijk” richting de grens gaan, zei de president tijdens een persconferentie.

De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte. De grenspost Rafah is de enige die niet onder controle staat van Israël. Dat land houdt zijn grenzen met de Gazastrook gesloten sinds Hamas bijna twee geleden vanuit dit gebied een grote aanval op Israël begon. Ook voert Israël sindsdien massale luchtaanvallen uit op Gaza.

Biden zei verder dat de VS 100 miljoen dollar (circa 95 miljoen euro) zullen uitgeven aan humanitaire hulp voor burgers in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Hij benadrukte dat Hamas niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt. De Amerikaanse president sprak daarnaast ook steun uit aan partner Israël en zei het Amerikaanse parlement te zullen vragen een steunpakket voor Israël goed te keuren.

Ministerie zet speciaal team in voor hulp in Midden-Oosten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet vanwege „de onveilige en onvoorspelbare situatie in Israël en de Palestijnse gebieden” zogeheten SCOT’ers in. Deze medewerkers van het Snel Consulair Ondersteunings Team (SCOT) zijn momenteel actief in Jordanië, Cyprus, Israël, Libanon, Egypte en Keulen. Zij kunnen op zeer korte termijn worden uitgezonden naar gebieden waar veel Nederlanders hulp nodig hebben, meldt het ministerie.

De SCOT’ers die zich nu bezighouden met de situatie in het Midden-Oosten brengen de lokale situatie in kaart en treffen voorbereidingen voor verschillende scenario’s. Ook ondersteunen ze het werk van de Nederlandse ambassades en consulaten. Zo helpen ze bijvoorbeeld om de repatriëringsvluchten soepel te laten verlopen.

De zevende Nederlandse repatriëringsvlucht is woensdag rond 16.30 uur vertrokken vanuit Tel Aviv en landt naar verwachting rond 20.30 uur in Keulen. Na aankomst worden de passagiers met bussen van defensie naar vliegbasis Eindhoven gebracht.

Honderden betuigen in Den Haag steun aan Palestijnen

Bij het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben meer dan vijfhonderd mensen zich woensdagmiddag verzameld om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. Ze roepen teksten als „Stop supporting genocide”, „Free free Palestine” en „Stop bombing Gaza”.

481440785.jpg
beeld ANP JOSH WALET

De sfeer bij het protest is vreedzaam. Wel is er veel politie op de been. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag liet eerder woensdag weten dat de demonstratie is aangemeld. De autoriteiten hebben volgens de woordvoerder „prima contact” met de demonstranten. De gemeente verwacht geen ongeregeldheden.

Israëlisch leger doodt twee Palestijnen op Westoever

Het Israëlische leger heeft woensdag twee Palestijnse tieners doodgeschoten in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Ze werden gedood tijdens protesten tegen de Israëlische bombardementen op de Gazastrook, zeiden Palestijnse functionarissen.

Het zou gaan om jongeren van 15 en 17 jaar. Ze zouden zijn neergeschoten in het dorp Shuqba, ten westen van Ramallah. Ooggetuigen melden dat de jongens zouden hebben geprobeerd banden in brand te steken toen ze werden neergeschoten.

Het aantal Palestijnen dat is omgekomen op de Westelijke Jordaanoever sinds de laatste opleving van het Israëlisch-Palestijns geweld komt daarmee op zeker 64.

Biden over bewering ziekenhuis: gebaseerd op data van Defensie

De Amerikaanse president Joe Biden baseert zijn bewering dat Palestijnse militanten achter de aanval op een ziekenhuis in de Gazastrook zitten op „data” van zijn ministerie van Defensie. Dat zei hij toen journalisten hem in Tel Aviv vroegen of hij zeker wist dat Israël niet verantwoordelijk is.

Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook geven elkaar de schuld van de aanval van dinsdag, waarbij volgens de lokale autoriteiten minstens 471 doden vielen. Israël, dat sinds 7 oktober massaal luchtaanvallen uitvoert op Gaza, zegt dat het ziekenhuis per ongeluk is getroffen door de tegenpartij.

De Verenigde Staten en Israël zijn bondgenoten van elkaar. Biden wees eerder naar „het andere team” als schuldige. De Palestijnse groepering Hamas heeft de VS beschuldigd van „blinde vooringenomenheid” als het gaat om Israël.

Pro-Palestijnse demonstraties in Den Haag en Utrecht gepland

In Den Haag en Utrecht worden de komende dagen pro-Palestijnse demonstraties gehouden. Woensdagmiddag vindt een demonstratie plaats bij het Internationaal Strafhof waarvoor honderd personen zijn aangemeld. Donderdagavond is er een demonstratie op het Domplein in Utrecht. De organisatie verwacht 1500 deelnemers.

Het protest in Den Haag begint rond 16.00 uur. Volgens de gemeente hebben er de afgelopen dagen vaker pro-Palestijnse demonstraties plaatsgevonden in de „demonstratiehoofdstad” van Nederland. Die waren vaak spontaan, in tegenstelling tot het protest van woensdag, dat wel bij de gemeente is aangemeld. De woordvoerder zegt dat autoriteiten „prima contact” hebben met de demonstranten en zegt dat de gemeente geen ongeregeldheden verwacht.

De Utrechtse demonstratie begint donderdag rond 19.30 uur. Dan zullen Palestijnse personen hun verhaal doen. Er staan zeven sprekers op de planning, zegt Leonie van Bruggen, die het protest organiseert. Na ongeveer drie kwartier zullen de deelnemers aan een mars richting het Jaarbeursplein beginnen. De gemeente Utrecht is op de hoogte van het protest, laat een woordvoerder weten.

EU-buitenlandchef waarschuwt voor importeren oorlog Israël-Hamas

EU-buitenlandchef Josep Borrell waarschuwt dat de oorlog tussen Israël en Hamas „de moslimwereld en de christelijke wereld” tegenover elkaar dreigt te plaatsen. Dat kan leiden tot geweld in Europa, vreest hij.

Israël heeft met steun van zijn westerse bondgenoten de tegenaanval ingezet op de Gazastrook, na het bloedbad dat Hamas anderhalve week geleden in het land aanrichtte. De Arabische wereld kiest juist partij voor de Palestijnen.

„Het conflict leidt helaas tot een conflict tussen de islamitische en christelijke wereld”, maakt Borrell op uit onder meer uitspraken van de gezaghebbende Egyptische Al-Azhar-moskee. „Dat kunnen we niet toestaan”, zei de hoogste diplomaat van de EU woensdag in het Europees Parlement. „De veiligheid hier op straat hangt ervanaf.”

Het Westen moet er alles aan doen om uitbreiding van het conflict tegen te gaan, aldus de Spanjaard. Zo probeert hij onder meer te voorkomen dat het Libanese Hezbollah zich in de strijd mengt.

Borrell is een van de EU-kopstukken die een kritischer toon aanslaat jegens Israël. De EU „kan niet accepteren” dat Israël de watertoevoer naar Gaza afsluit, zei hij woensdag. Daarmee schendt het land volgens hem „duidelijk” het internationaal recht.

„Hamas moet overal ter wereld uitgeroeid worden, net als IS”

Israël vecht niet tegen vrijheidsstrijders maar tegen een duivels kwaad. Ondertussen willen wij onschuldige mensen niet doden. Een haast onmogelijke opgave, waarvoor erkenning nodig is.

Hamas roept op tot wereldwijde protesten

Hamas heeft opgeroepen tot wereldwijde protesten op vrijdag. „We roepen ons Palestijnse volk en inwoners van Arabische en islamitische naties op te demonstreren in alle steden”, zei een vertegenwoordiger van de Palestijnse beweging tijdens een persconferentie in Beiroet.

Hamas wil verder dat ook op zondag wordt gedemonstreerd tegen de „moordpartijen, oorlogsmisdrijven en genocide in Gaza”. De beweging heeft Arabische landen opgeroepen om Israëlische ambassadeurs uit te wijzen en de relatie met Israël niet te normaliseren.

Artsen Gaza blikken terug op ziekenhuisdrama: Ze riepen, help ons

De explosie bij het Al-Ahli al-Arabi ziekenhuis in de Gazastrook leidde daar tot chaos. Dat vertellen artsen die tegenover persbureau Reuters terugblikken op de dodelijke ontploffing van dinsdag. „Mensen renden de afdeling chirurgie op en gilden: help ons, help ons.”

Ministers onderbreken staatsbezoek Zuid-Afrika om oorlog Israël

Ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) onderbreken het staatsbezoek aan Zuid-Afrika vanwege de oorlog in Israël. De twee ministers gaan allebei een dag eerder naar huis omdat de situatie in Israël en de Gazastrook hun aandacht vraagt, bevestigen woordvoerders van de ministers na berichtgeving van De Telegraaf.

Eerder op de dag kwam Ollongren aan op Waterkloof Air Force Base met een nieuw toestel van de Koninklijke Luchtmacht, de Gulfstream 650ER. Bruins Slot reisde mee met het regeringstoestel, waarmee koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie liet toen weten dat het extra toestel was ingezet om „flexibel” te zijn, zodat een minister eventueel terug naar Nederland kan wanneer dit nodig is.

Gezondheidsministerie Gaza: 471 doden bij explosie ziekenhuis

Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza zegt dat er 471 doden zijn gevallen bij de „Israëlische slachtpartij” bij het ziekenhuis in Gaza. Er zouden ook 314 gewonden zijn.

Israël zegt over inlichtingen te beschikken waaruit zou blijken dat Palestijnse militanten verantwoordelijk zijn voor de explosie bij het ziekenhuis. Een raketaanval op Israël zou zijn mislukt waardoor het projectiel bij het ziekenhuis ontplofte.

Hamas beschuldigt VS van vooringenomenheid na uitspraken Biden

Hamas heeft de Verenigde Staten beschuldigd van „blinde vooringenomenheid” waar het Israël betreft. De verklaring volgde op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die suggereerde dat Israël niet verantwoordelijk is voor een ontploffing bij een ziekenhuis.

„De aanhoudende steun voor het verhaal van de zionisten maakt de Amerikaanse regering medeplichtig aan de moordpartijen van de bezetter”, aldus een schriftelijke verklaring van Hamas. Dat noemde ook specifiek de explosie bij het ziekenhuis in de Gazastrook.

Door de ontploffing bij het ziekenhuis vielen volgens Palestijnse autoriteiten honderden doden. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk. Israël zegt dat een Palestijnse raket per ongeluk het ziekenhuis trof en Biden leek dat te accepteren.

Artsen zonder Grenzen blijft hulp verlenen in Gaza

Een deel van het medisch personeel van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) blijft werkzaam in het noorden van Gaza, ondanks de explosie bij een ziekenhuis waarbij volgens Palestijnse autoriteiten honderden mensen om het leven kwamen.

In totaal zitten er zo’n driehonderd Palestijnse medewerkers van de organisatie in Gaza. Het gaat behalve medisch personeel om bijvoorbeeld HR-personeel en mensen die zich bezighouden met logistieke operaties. „We weten dat sommigen van hen momenteel met hun gezinnen naar het zuiden proberen te vertrekken. Anderen, met name het lokale medisch personeel, blijven in het noorden. Ze willen er niet weg en willen zieken en gewonden blijven behandelen”, zegt een woordvoerder. „We zijn erg bezorgd over deze mensen, die ervoor hebben gekozen te blijven en hun leven te riskeren om medische zorg te verlenen.”

Het contact met hen is lastig, omdat het gebied grotendeels afgesloten is van elektriciteit en mobiele telefoons vaak niet kunnen worden opgeladen. Het is daarom moeilijk te zeggen hoeveel medewerkers nog in het noorden zijn. Internationale teams die in het noorden van Gaza zaten, bestaande uit ongeveer twintig mensen in totaal, zijn vorige week naar het zuiden geëvacueerd. Vanuit daar worden zij wanneer dat kan via Egypte opgehaald.

Hamas: 3478 doden bij Israëlische bombardementen op Gazastrook

Zeker 3478 Palestijnen zijn bij Israëlische bombardementen van de Gazastrook gedood, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. Ook zouden er ruim 12.000 gewonden zijn gevallen.

Dinsdag kwamen er bij een explosie bij een ziekenhuis in Gaza honderden Palestijnen om, aldus Palestijnse autoriteiten. Het is niet duidelijk of die inbegrepen zijn in de meest recente cijfers van het gezondheidsministerie. Israël en de Palestijnse autoriteiten houden elkaar verantwoordelijk voor die explosie.

EasyJet annuleert tot en met 6 november alle vluchten op Tel Aviv

Luchtvaartmaatschappij easyJet annuleert zeker tot en met maandag 6 november alle vluchten van en naar Tel Aviv in Israël, meldt een woordvoerster woensdag. Reden is de oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Voordat Hamas Israël zo’n anderhalve week geleden aanviel, vloog easyJet onder meer op Tel Aviv van en naar Schiphol en Londense luchthavens.

Maandag maakte easyJet bekend in elk geval tot en met woensdag niet van en naar Tel Aviv te vliegen. Passagiers worden volgens de woordvoerster op de hoogte gebracht en komen in aanmerking voor een terugbetaling, een voucher of een gratis overstap naar een andere vlucht. „We blijven de situatie nauwlettend volgen om, zodra dat mogelijk is, sommige lijndiensten te hervatten”, meldde de luchtvaartmaatschappij maandag.

KLM zei vorige week „tot nader order” niet naar Israël te vliegen. Transavia schrapt alle vluchten van en naar Tel Aviv tot en met 31 oktober. De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al vliegt nog wel tussen Schiphol en Tel Aviv.

Tientallen gewonden bij protest tegen Israël in Istanbul

Bij een demonstratie tegen Israël bij het Israëlische consulaat in Istanbul zijn tientallen mensen gewond geraakt na ingrijpen door de politie. Ook agenten zijn gewond geraakt. Vijf mensen werden gearresteerd.

AFP_33YK2MX.jpg
beeld AFP, Umit Turhan Coskun

De menigte kwam in protest om de explosie bij een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden Palestijnen om het leven kwamen. De demonstranten beschuldigden Israël van het bombarderen van het ziekenhuis. Volgens de Israëlische krijgsmacht zijn Palestijnse militanten verantwoordelijk voor de explosie.

Een van de aanwezigen kreeg tijdens het protest een hartaanval en overleed later in het ziekenhuis. Ook in Ankara werd tegen Israël geprotesteerd.

Duitsland gaat uit van Duitse slachtoffers bij aanval Hamas

De aanval van Hamas op Israël heeft deze maand vermoedelijk ook Duitsers het leven gekost. De Duitse autoriteiten noemden woensdag geen specifiek aantal doden, maar gaan uit van minder dan tien slachtoffers.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat de overheid denkt dat enkele Duitse burgers „het slachtoffer zijn geworden van de terreur van Hamas”. Sterfgevallen worden volgens de woordvoerder pas bevestigd als de nabestaanden op de hoogte zijn gebracht.

Er zijn vermoedelijk ook Duitsers onder de circa 200 gijzelaars die Hamas heeft meegenomen naar de Gazastrook. De Duitse regering zegt dat Israël is aangevallen door een „terroristische organisatie” en stelt dat het aan Israël is om te besluiten hoelang de operatie tegen Hamas moet duren.

Hamas voerde op 7 oktober een verrassingsaanval uit op Israël. Er vielen circa 1300 doden. Israël reageerde met grootschalige luchtaanvallen op de Gazastrook en treft voorbereidingen voor een grondoffensief. Aan Palestijnse kant vielen al zeker 3000 doden.

ME in actie om onrust in Schilderswijk na aanval ziekenhuis Gaza

In Den Haag moest de mobiele eenheid (ME) in de nacht van dinsdag op woensdag in actie komen, omdat er ongeregeldheden waren in de Schilderswijk. Dat gebeurde nadat een ziekenhuis in de Gazastrook was gebombardeerd. Daarbij kwamen honderden Palestijnen om het leven. Zo’n honderd mensen, onder wie automobilisten en motorrijders, blokkeerden een trambaan in de Haagse wijk. Ook werd met vuurwerk gegooid en werden spullen in brand gestoken, meldt de politie. Er is niemand aangehouden.

Rond 01.00 uur kwam de politie af op meerdere meldingen van onrust op de kruising van de Hobbemastraat en de Vaillantlaan. Zo’n twintig mensen schreeuwden leuzen. De politie kon niet zeggen om wat voor soort leuzen het ging omdat ze in het Arabisch waren. Ook werd er met Palestijnse vlaggen gezwaaid.

Bij de ongeregeldheden werd volgens de politie een tafel vanuit een raam van een woning aan de Hobbemastraat gegooid. Een motorrijder werd daardoor bijna geraakt. De groep gooide ook met zwaar vuurwerk in de richting van agenten.

De ME moest optreden zodat de brandweer in brand gestoken meubilair en een deelscooter op de trambaan kon blussen. Daarop werd de ME bekogeld met stenen. Rond 02.00 uur werd het weer rustig in de Schilderswijk.

Tegelijkertijd was er verderop in de stad, in Scheveningen, een protest bij de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan. Enkele honderden mensen demonstreerden daar tegen de aanvallen van Israël op de Gazastrook.

Palestijnse missie Nederland: Israël achter explosie ziekenhuis

De Palestijnse missie in Nederland beschuldigt Israël van een „koelbloedige afslachting van honderden Palestijnse burgers” bij de explosie bij een ziekenhuis in Gaza. „De internationale gemeenschap moet onmiddellijk een halt toeroepen aan deze verdorvenheid”, zegt de missie in een verklaring op X.

De Palestijnse missie roept ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op actie te ondernemen om „de afslachting en losgeslagen straffeloosheid” te veroordelen en te stoppen.
Dinsdag werd een ziekenhuis in Gaza getroffen door een explosie. Palestijnse autoriteiten zeggen dat Israël het ziekenhuis heeft gebombardeerd. Volgens Israël werd de explosie veroorzaakt door een mislukte raketaanval van Palestijnse militanten.

Britse minister: Trek niet te snel conclusies over explosie Gaza

De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot zorgvuldigheid bij het verspreiden van informatie over de dodelijke ontploffing bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Hij stelt dat veel mensen dinsdagavond „te snel conclusies hebben getrokken”.

Minister James Cleverly zei op berichtendienst X dat onjuiste informatie nog meer levens in gevaar kan brengen. „Wacht op de feiten en bericht daar duidelijk en accuraat over”, zei de conservatieve bewindsman.

De explosie bij het ziekenhuis zorgt internationaal voor grote verontwaardiging. Er vielen volgens Palestijnse autoriteiten honderden doden. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk voor de ontploffing.

Synagoge in Berlijn bestookt met molotovcocktails

Twee mannen hebben een synagoge in Berlijn woensdagochtend bestookt met molotovcocktails. De Duitse politie heeft iemand gearresteerd die antisemitische leuzen riep. Het is niet duidelijk of die persoon betrokken was bij het incident.

Bondskanselier Olaf Scholz noemt het voorval „weerzinwekkend”. „In Duitsland is geen ruimte voor antisemitisme.” In verschillende steden in Duitsland werden dinsdagavond pro-Palestijnse demonstraties gehouden na een explosie bij een ziekenhuis in Gaza. Palestijnen houden Israël verantwoordelijk voor de explosie, Israël zegt dat Palestijnse militanten de schuldigen zijn.

ECB-bestuurder: oorlog Israël kan inflatie stuwen door olieprijs

Het conflict tussen Israël en Hamas kan de inflatie in Europa aanjagen doordat de olieprijzen stijgen. Dat heeft bestuurder Robert Holzmann van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd in een interview met de Griekse krant Ta Nea. Door de angst voor escalatie van het conflict in het gehele Midden-Oosten zijn de olieprijzen al aan het stijgen. De prijzen kregen woensdag nog een verdere boost door de explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook waarbij honderden doden vielen.

Holzmann, die ook gouverneur is van de Oostenrijkse centrale bank, zegt dat door die hogere inflatie ook de economische groei ondermijnd kan worden. „De risico’s voor een hogere inflatie en lagere groei zijn duidelijk toegenomen door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten”, aldus Holzmann. De ECB kan bij een hoge inflatie mogelijk verdergaan met het verhogen van de rente.

De Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf wijst ook op de toegenomen onzekerheid door de strijd in Israël en dreigende escalatie in de regio. Ook klimaatverandering zorgt voor meer onzekerheden als het gaat om inflatie en groei, aldus Makhlouf die eveneens bestuurder van de ECB is.

De Griekse centralebankpresident en ECB-bestuurder Yannis Stournaras zei tegen zakenkrant Financial Times dat de oorlog tussen Israël en Hamas ook uitdagingen voor Europa kan opleveren bij vluchtelingenstromen.

Biden: Israël waarschijnlijk niet achter explosie ziekenhuis

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat Israël waarschijnlijk niet achter de explosie bij een ziekenhuis in Gaza zit. Biden wijst naar „het andere team” als de schuldige, waarmee hij doelt op militante Palestijnse organisaties als Hamas en Islamitische Jihad.

AFP_33YJ4KZ.jpg
beeld AFP, Brendan Smialowski

Wel drong Biden er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aan om te verzekeren dat levensreddende hulp de Palestijnen kan bereiken. „We moeten niet vergeten dat Hamas niet voor alle Palestijnen spreekt en hen alleen maar lijden heeft gebracht”, aldus de president.

Egypte: wij houden grensovergang met Gaza niet dicht

Egypte spreekt tegen dat het de grensovergang met de Gazastrook gesloten houdt. „Ontwikkelingen ter plaatse en herhaaldelijke bombardementen door Israël aan de Palestijnse kant van de overgang zorgen ervoor dat die niet gebruikt kan worden”, zei president Abdel Fattah al-Sisi tegen de pers.

Hulpkonvooien staan al dagen te wachten tot ze vanuit Egypte de Gazastrook kunnen binnengaan. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dinsdag dat de grensovergang wat hem betreft „officieel open” is.

Shoukry zei dat trucks met hulpgoederen wachten op veiligheidsgaranties na herhaaldelijke luchtaanvallen door Israël. Hij stelde dat zeker vier Egyptenaren gewond zijn geraakt toen zo’n bombardement samenviel met een Egyptische poging om schade te repareren.

De Gazastrook grenst alleen aan Egypte en Israël en zit feitelijk op slot. De ruim 2 miljoen inwoners kunnen het gebied niet verlaten en ook buitenlanders zitten er vast.

Paus betreurt hopeloze situatie in Gaza

Paus Franciscus zegt de „hopeloze” situatie in Gaza te betreuren. Ook roept hij gelovigen op de „kant van vrede te kiezen” in het conflict tussen Israël en Hamas.

AFP_33YJ9E2.jpg
beeld AFP, Mahmud Hams

De paus had het tijdens zijn wekelijkse audiëntie niet over de explosie bij een ziekenhuis in Gaza waarvan de strijdende partijen elkaar beschuldigen. De paus deed ook een oproep om een „humanitaire catastrofe te voorkomen”. Op 27 oktober leidt de paus een vredesgebed in de Sint-Pietersbasiliek.

Pro-Palestijns protest bij Internationaal Strafhof in Den Haag

In Den Haag wordt woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat een demonstratie voor honderd personen is aangemeld.

Het protest vindt rond 16.00 uur plaats op de Oude Waalsdorperweg voor het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens de gemeente hebben er de afgelopen dagen vaker pro-Palestijnse demonstraties plaatsgevonden in de „demonstratiehoofdstad” van Nederland. Die waren vaak spontaan, in tegenstelling tot het protest van woensdag dat wel bij de gemeente is aangemeld. De woordvoerder zegt dat autoriteiten „prima contact” hebben met de demonstranten en zegt dat de gemeente geen ongeregeldheden verwacht.

Dinsdagavond waren er diverse demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, nadat een ziekenhuis in Gaza werd gebombardeerd. Daarbij vielen volgens Palestijnse autoriteiten honderden doden.

De actievoerders in Den Haag hadden Palestijnse vlaggen bij zich en riepen leuzen als ‘Israël moordenaar’, ‘Free Palestina’ en ‘Intifada’. De woordvoerder benadrukt dat er woensdag wordt gecontroleerd op strafbare feiten, waaronder „bepaalde uitspraken”.

Zevende repatriëringsvlucht onderweg naar Israël

Voor de zevende keer is een vlucht onderweg naar Israël om Nederlanders te repatriëren. Het toestel, een Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT), is rond 10.00 uur opgestegen voor een retourvlucht Keulen - Tel Aviv, meldt het ministerie van Defensie.

Na aankomst later woensdagavond in Duitsland gaan de passagiers met bussen naar Eindhoven. Maandagavond landde de zesde repatriëringsvlucht vanuit Tel Aviv in het Duitse Keulen.
Dinsdag was er geen repatriëringsvlucht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde maandag dat het aantal aanmeldingen voor repatriëring verder was afgenomen. Nederland heeft tot nu toe 751 Nederlanders en 136 buitenlanders uit Israël gehaald. Ook door vluchten van andere EU-landen zijn Nederlanders uit Israël opgehaald, meldde demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Airbus A330 maakt deel uit van een internationale vliegtuigpool, meldt het ministerie verder. De toestellen zijn gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven en in het Duitse Keulen.

Demonstraties in Duitsland na explosie ziekenhuis Gazastrook

Pro-Palestijnse demonstranten gingen op verschillende plaatsen in Duitsland de straat op na de dodelijke explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook. De politie greep op meerdere plaatsen in, waaronder in Berlijn.

Er waren sinds dinsdagavond meerdere protestacties in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. Daar verzamelden zich demonstranten in steden als Aken, Dortmund, Düsseldorf, Essen en Keulen.

Die acties waren volgens de autoriteiten vreedzaam. Aanwezigen namen kaarsen mee en Palestijnse vlaggen. Ook in Baden-Württemberg waren er protestacties in meerdere steden, waar enkele tientallen mensen aan meededen.

Bij de Berlijnse stadspoort de Brandenburger Tor was het dinsdagavond wel onrustig. Daar hadden zich honderden mensen verzameld. De politie trad op om de ongeautoriseerde bijeenkomst te beëindigen. Ook in het hoofdstedelijke district Neukölln zijn opstootjes gemeld.

Israël: Hamas probeert media te misleiden over explosie ziekenhuis

De Israëlische krijgsmacht zegt dat Hamas probeert internationale media te misleiden door Israël te beschuldigen van een aanval op een ziekenhuis in de Gazastrook. „Ze hebben zelfs het aantal slachtoffers overdreven”, zegt een legerwoordvoerder volgens The Times of Israël.

AFP_33YK8H2.jpg
beeld AFP, Gil Cohen-Magen

„Uit onze inlichtingen komt naar voren dat Hamas zich realiseerde dat er iets was misgegaan met een raket van de Islamitische Jihad”, zei de woordvoerder. „Ze besloten een internationale mediacampagne te lanceren om te verhullen wat er echt is gebeurd.”

Israël zou een telefoongesprek hebben onderschept van Hamasfunctionarissen die de aanval bespraken. De woordvoerder zegt dat „Hamas zich met absolute zekerheid realiseerde dat een mislukte raketlancering door Islamitische Jihad de schade heeft aangericht aan het ziekenhuis.”

De Israëlische strijdkrachten stellen dat raketten werden afgevuurd vanaf een begraafplaats achter het ziekenhuis. De woordvoerder toonde ook beelden van de schade en betoogde dat bij een Israëlische luchtaanval ook „kraters en structurele schade aan het gebouw” te zien hadden moeten zijn.

WHO: situatie in Gaza loopt uit de hand, elke seconde telt

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, stelt dat de situatie in Gaza „uit de hand loopt”. „Elke seconde die we wachten met hulpverlening kost levens”, aldus Ghebreyesus.

Volgens de WHO-chef staat noodhulp nu al vier dagen vast voor de grens met de Gazastrook. „We hebben onmiddellijk toegang nodig om levensreddende middelen te kunnen leveren. Het geweld moet aan alle kanten stoppen.”

Israël heeft een totale blokkade van de Gazastrook ingesteld, waardoor water, voedsel en brandstof het Palestijnse gebied niet meer binnenkomen. Noodhulporganisaties spreken van een humanitaire catastrofe. Essentiële levensbehoeften als water en voedsel zouden snel opraken.

Vliegtuig mee op staatsbezoek koningspaar om mogelijke terugkeer voor Israël

Voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zuid-Afrika is een extra defensievliegtuig mee om „flexibel” te zijn rondom de situatie in Israël. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie desgevraagd aan het ANP.

Het koningspaar kwam woensdagochtend met het regeringstoestel aan op Waterkloof Air Force Base. Even daarvoor landde een nieuw toestel van de Koninklijke Luchtmacht, de Gulfstream 650ER, met daarin defensieminister Kajsa Ollongren.

De zegsvrouw benadrukt dat het extra toestel is ingezet om „flexibel” te zijn, zodat een minister eventueel terug naar Nederland kan wanneer dit nodig is. Andere reden is dat er een grote ministersdelegatie mee is. Naast Ollongren reizen minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) mee.

Biden aangekomen in Israël

De Amerikaanse president Joe Biden is aangekomen in Israël. Hij is op vliegveld Ben Gurion bij Tel Aviv ontvangen door premier Benjamin Netanyahu. De aankomst van de president ging volgens Israëlische media gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

481414506.jpg
Joe Biden wordt op vliegveld Ben Gurion ontvangen door premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Avi Ohion

De komst van Biden volgt op een dodelijke explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Die zorgt internationaal voor grote verontwaardiging. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk voor het incident.

Biden had al aangeven boos en verdrietig te zijn door het „verschrikkelijke verlies van levens” bij het ziekenhuis. Hij zou na de explosie hebben gesproken met Netanyahu en koning Abdullah van Jordanië.

Over de komst van Biden was al overeenstemming bereikt voor de ontploffing bij het ziekenhuis, die aan honderden mensen het leven heeft gekost. De Amerikaanse president wil zich volgens Amerikaanse media inzetten om te zorgen dat humanitaire hulp de Gazastrook kan bereiken.

Over de humanitaire situatie in de Gazastrook bestaat veel bezorgdheid. Het kleine kustgebied met ruim 2 miljoen inwoners is feitelijk afgesloten van de buitenwereld en cruciale voorraden als voedsel, schoon water en brandstof raken op.

Von der Leyen: explosie ziekenhuis Gaza een zinloze tragedie

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemt de explosie bij het ziekenhuis in Gaza waarbij honderden Palestijnen om het leven zouden zijn gekomen „een zinloze tragedie”. „Er is geen excuus voor de aanval op een ziekenhuis vol burgers. Alle feiten moeten worden vastgesteld en de verantwoordelijken moeten aansprakelijk worden gehouden.”

Dinsdag werd een ziekenhuis in Gaza getroffen door een explosie. Wereldleiders reageren geschokt op de gebeurtenis. Palestijnse autoriteiten spreken van een Israëlisch bombardement. De Israëlische krijgsmacht stelt dat het om een mislukte raketaanval van Palestijnse militanten gaat.

Duitse bondskanselier wil onderzoek naar explosie ziekenhuis

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn afschuw uitgesproken over de dodelijke explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook. Hij schreef op X dat hij meeleeft met de nabestaanden en riep op tot een grondig onderzoek.

Scholz brengt momenteel zelf een bezoek aan de regio. Hij had dinsdag in Israël een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu. De Duitse regeringschef wordt woensdag verwacht in Egypte, waar hij naar verwachting een ontmoeting heeft met president Abdel Fattah al-Sisi.

Militairen naar Cyprus in verband met conflict Midden-Oosten

Defensie stuurt in totaal zo’n tweehonderd militairen naar Cyprus in verband met het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. Vandaar kunnen zij snel reageren als de situatie in de regio verder verslechtert. Het gaat om onder meer een detachement mariniers en ondersteunend personeel.

Het team van Defensie vertrekt woensdag vanaf vliegbasis Eindhoven. Daarvoor worden twee transportvliegtuigen van het type C-130 Hercules gebruikt en daarnaast een gecharterd passagiersvliegtuig. De twee C-130’s en hun bemanningen blijven op Cyprus zolang dat nodig is.

Defensie stuurde afgelopen weekeinde al een team militairen naar Libanon. Zij ondersteunen de Nederlandse ambassade in Beiroet voor het geval ook in dat land de veiligheidssituatie achteruitholt als gevolg van het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Rutte herhaalt: Helderheid nodig over explosie ziekenhuis Gaza

Demissionair minister-president Mark Rutte blijft hameren op het belang van zorgvuldig onderzoek naar de explosie dinsdagavond bij een ziekenhuis in Gaza, waardoor honderden Palestijnen omkwamen. Hij noemt het in een bericht op X „van groot belang helderheid te krijgen over de toedracht”.

481371049.jpg
Demissionair minister-president Rutte. beeld ANP, Phil Nijhuis

Rutte spreekt van „dramatische beelden” van het getroffen ziekenhuis. „Het menselijk leed is onbeschrijflijk. Los van de toedracht staat het humanitaire leed van zoveel onschuldige slachtoffers voorop. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun geliefden.”

Hamas claimt dat de Israëlische strijdkrachten verantwoordelijk zijn voor de explosie. Israël spreekt dat tegen en zegt dat een raket van Hamas zelf het ziekenhuis heeft getroffen.
Rutte zei dinsdagavond na afloop van digitaal overleg met andere EU-regeringsleiders ook al dat het te vroeg is om Israël verantwoordelijk te stellen voor de aanval. „Dat kunnen wij van hieruit niet vaststellen”, zei hij toen. Ook benadrukte hij opnieuw het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de aanvallen van Hamas.

Rusland: Israël moet met bewijs komen na explosie bij ziekenhuis

Rusland heeft de dodelijke explosie bij een ziekenhuis in de Gazastrook scherp veroordeeld. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over een „dehumaniserend” misdrijf en vindt dat Israël moet bewijzen dat het daar niets mee te maken heeft.

Door de ontploffing bij het ziekenhuis in het dichtbevolkte kustgebied vielen eerder honderden doden. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk voor het incident. Israël zegt dat een raket van Islamitische Jihad is ontploft bij het gebouw. Die Palestijnse groep ontkent dat.

De Russische woordvoerster zei dat het onvoldoende is om in de media met ontkenningen te komen. Ze wil overtuigend bewijs zien. „Wees alstublieft zo vriendelijk om satellietbeelden aan te leveren”, zei ze. „En het zou ook fijn zijn als de Amerikaanse partners dat doen.”

Israël publiceert dronebeelden van getroffen ziekenhuis

De Israëlische strijdkrachten hebben dronebeelden gepubliceerd van een getroffen ziekenhuis in de Gazastrook. Israël wil zo bewijzen dat het niet verantwoordelijk is voor de aanval, schrijft nieuwssite Times of Israël.

De beelden tonen de parkeerplaats van het ziekenhuis, waar de ontploffing zou hebben plaatsgevonden. In de video is te zien dat brand uitbrak, maar kennelijk geen krater is ontstaan. Na Israëlische luchtaanvallen blijft volgens de strijdkrachten meestal wel een groot gat in de grond achter.

De explosie bij het ziekenhuis in het dichtbevolkte kustgebied heeft aan honderden mensen het leven gekost. Dat zorgt internationaal voor grote verontwaardiging. De strijdende partijen houden elkaar verantwoordelijk voor het dodelijke incident.

Amerikaans ambassadepersoneel mag weg uit Libanon

De Verenigde Staten geven sommige medewerkers van de ambassade bij Beiroet toestemming om Libanon te verlaten. Het gaat om personeel dat als niet-essentieel wordt aangemerkt en zelf wil vertrekken.

Als reden wordt de onvoorspelbare veiligheidssituatie genoemd in het land. Daar ontstond onrust door de oorlog tussen Israël en Hamas. De Amerikaanse ambassade zegt wel open te blijven. Amerikanen krijgen evenwel het advies niet naar Libanon te gaan.

De zwaarbewapende Hezbollahbeweging heeft de afgelopen tijd vanuit Libanon raketaanvallen uitgevoerd op doelen in Israël. Hezbollah heeft opgeroepen tot een „dag van woede” vanwege de aanval op een ziekenhuis in de Gazastrook. Die heeft het leven gekost aan honderden Palestijnen.

Honderden betogers trokken dinsdag al naar de Amerikaanse ambassade in Libanon. Ze gooiden met stenen en botsten met veiligheidstroepen. Er verzamelde zich ook een boze menigte bij de Franse ambassade in Beiroet. Bij de protestactie waren Hezbollah-vlaggen te zien.

In Libanon is opgeroepen om ook woensdag massaal te demonstreren. Meerdere landen hebben reiswaarschuwingen afgegeven en sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geannuleerd.

„Afgezwaaide raket van Islamitische Jihad trof ziekenhuis”

Volgens het Israëlische leger is Islamitische Jihad verantwoordelijk voor de raket die dinsdagavond een ziekenhuis in Gaza trof. Dat meldt The Jerusalem Post.

Israël roept inwoners Gaza-Stad op om naar zuiden te evacueren

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Gaza-Stad woensdag opgeroepen om naar het zuiden te vertrekken „voor hun veiligheid”. Op socialemediakanalen meldt het leger dat er een „humanitaire zone” met hulp beschikbaar is in al-Mawasi, 28 kilometer van Gaza-Stad.

Vrijdag riep Israël nog ruim 1 miljoen inwoners in het noorden van de Gazastrook op om naar het zuiden van het kustgebied te trekken.

VN-topman: Hamas-aanval rechtvaardigt niet collectieve straf Gaza

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft gezegd dat aanvallen door de Palestijnse militante groepering Hamas de „collectieve bestraffing” van het Palestijnse volk niet rechtvaardigen. Guterres zei dit tegen afgevaardigden op een forum over de Nieuwe Zijderoute in Beijing.

Guterres zei ook dat hij „geschokt” was door de honderden mensen die dinsdag zijn omgekomen bij een aanval op een ziekenhuis in Gaza.

Voordat hij naar de Chinese hoofdstad vloog om het forum bij te wonen, zei Guterres dat hij een beroep heeft gedaan op Hamas voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gijzelaars, en op Israël om onmiddellijke onbeperkte toegang tot humanitaire hulp voor Gaza toe te staan.

„Opnieuw een gitzwarte dag”

Politiek Den Haag spreekt breed afschuw uit over het bombardement op een ziekenhuis in Gaza. Bij de explosie zijn honderden doden gevallen. Israël en de Palestijnse militante beweging Hamas wijzen elkaar aan als schuldige voor het afvuren van de raket.

Defensieminister Kajsa Ollongren spreekt op X van „opnieuw een gitzwarte dag”. Het is volgens haar „cruciaal” dat er veilige toegang komt tot humanitaire hulp en medische zorg. Haar collega Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft „met grote afschuw” kennisgenomen van de explosie. „Het is cruciaal dat er snel en zorgvuldig onderzoek wordt gedaan naar wat er precies is gebeurd”, schrijft de minister.

Frans Timmermans, leider van GroenLinks/PvdA, noemt het „volstrekt onaanvaardbaar dat een ziekenhuis wordt aangevallen en onschuldige patiënten, kinderen, dokters en verplegers slachtoffer worden van deze grove schending van het internationaal recht”. VVD’er Ruben Brekelmans schrijft mee te leven „met alle onschuldige slachtoffers”. Wel wijst hij erop dat nog onzeker is wie de raket heeft afgevuurd. „Laten we daarom voorzichtig zijn met conclusies.”

D66-leider Rob Jetten spreekt van „verschrikkelijke en verontrustende berichten over honderden onschuldige burgerslachtoffers bij ziekenhuis in Gaza. Dit geweld kent alleen maar verliezers. Een staakt-het-vuren is dringend nodig. Ook voor alle noodzakelijke humanitaire hulp.” Partijgenoot Sjoerd Sjoerdsma noemt dat een „belangrijke oproep”: het conflict kan verder escaleren naar bijvoorbeeld de Westelijke Jordaanoever of Jordanië als er niet snel een staakt-het-vuren komt, denkt Sjoerdsma.

SP-voorvrouw Lilian Marijnissen roept ook op tot het stoppen van het geweld. „Deze geweldsspiraal moet nu stoppen!” Mirjam Bikker, leider van de ChristenUnie, schrijft te rouwen om zo veel onschuldige mensen. „We wachten nadere berichtgeving af over de verantwoordelijkheid.” Bikker sluit af met de woorden ‘bid om vrede’. Esther Ouwehand (PVDD) noemt het „afschuwelijk nieuws uit Gaza. Het breekt je hart. Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen. Kabinet moet zich daar onomwonden voor inzetten. Dit verschrikkelijke geweld tegen onschuldige burgers moet stoppen”.

Jordanië: Geen top met Biden en Palestijnse en Egyptische leiders

Jordanië heeft een topconferentie geannuleerd die het woensdag in Amman zou houden met de Amerikaanse president Joe Biden en de Egyptische, Jordaanse en Palestijnse leiders om de situatie in Gaza te bespreken. Dat meldt de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi.

De top zal pas plaatsvinden „wanneer het besluit is genomen om de oorlog te stoppen en een einde te maken aan deze bloedbaden”, aldus Safadi.

Biden verliet dinsdag het Witte Huis voor een reis naar Israël en Jordanië, enkele uren na een aanval op een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden Palestijnen zijn omgekomen.

Biden landt woensdag in Tel Aviv om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. Daarna zou hij doorreizen naar Jordanië voor gesprekken met de Palestijnse, Jordaanse en Egyptische leiders in Amman. Die reis zal hij nu niet meer ondernemen, meldt het Witte Huis. Het is nog niet bekend wat ervoor in de plaats komt.

Veiligheidsraad VN bespreekt woensdag aanval op ziekenhuis Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om over de raketinslag in een ziekenhuis in Gaza te vergaderen. Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten hebben daarop aangedrongen.

Brazilië, dat op dit moment voorzitter van de Veiligheidsraad is, wil dat er over een nieuwe resolutie wordt gestemd. Daarin wordt humanitaire hulp aan de Gazastrook gegarandeerd. Ook wil Brazilië in de resolutie dat de Israëlische oproep aan mensen in het noorden van Gaza om naar het zuiden te gaan wegens mogelijke aanvallen wordt teruggedraaid. Tot slot roept de resolutie alle partijen in het conflict op om zich aan het internationale recht te houden.

Een eerdere door Rusland ingediende resolutie verzocht om een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse militante beweging Hamas. Die resolutie kreeg dinsdag niet genoeg stemmen.

Protesten in Den Haag en Rotterdam na aanval op ziekenhuis Gaza

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn dinsdagavond honderden mensen de straat opgegaan na een ontploffing bij een ziekenhuis in de Gazastraat waarbij honderden Palestijnen om het leven kwamen. In Rotterdam kwamen ongeveer vijftig tot honderd mensen met Palestijnse vlaggen bijeen bij het centraal station. In Amsterdam verzamelden zich enkele honderden mensen bij het centraal station.

481384765.jpg
Protest in Rotterdam. beeld ANP

In Den Haag verzamelden zich enkele honderden mensen bij de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan. De actievoerders droegen Palestijnse vlaggen bij zich en riepen leuzen als ‘Israël moordenaar’ ‘Free Palestina’ en ‘Intifada’. Ook werd een Amerikaanse vlag in brand gestoken.

De groep bij de ambassade werd gedurende avond steeds groter, totdat de politie rond 00.30 uur in de nacht van dinsdag op woensdag mensen vroeg te vertrekken. Steeds meer demonstranten gaven daar gehoor aan en rond 00.50 uur was bijna iedereen vertrokken, zag een verslaggever van het ANP die ter plaatse was. Er lijken zich geen ongeregeldheden voor te hebben gedaan.

Het Centraal Joods Overleg liet op X, voorheen Twitter, weten het „onacceptabel” te vinden „dat zich een bedreigende situatie voor kan doen in Den Haag, de stad van vrede en recht. Het ‘babykiller’ kan alleen slaan op Hamas. Er klinkt ‘kankerjoden’ over de Haagse straten. CJO: waar blijft het ingrijpen van de gemeente Den Haag?!”

Hamas en Israël beschuldigen elkaar van het veroorzaken van de dodelijke explosie in het ziekenhuis.

Biden wil tijdens bezoek „stevige vragen” stellen aan Israël

De Amerikaanse president Joe Biden zal „stevige vragen” stellen tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat zei Witte Huis-woordvoerder John Kirby woensdagnacht aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One, dat Biden naar Tel Aviv brengt.

AFP_33YK2A7.jpg
De Amerikaanse president Joe Biden. beeld AFP, Mandel Ngan

Volgens Kirby zal Biden er bij de Israëli’s op „blijven aandringen” om „onschuldige burgerlevens te beschermen”. Ook wil Biden van de Israëli’s een idee krijgen over hun doelstellingen voor de komende dagen.

Een ander onderwerp dat Biden wil aankaarten zijn de door Hamas ontvoerde gijzelaars, onder wie zich een onbekend aantal Amerikaanse burgers bevindt. Hij zal de situatie met Israëlische functionarissen bespreken, maar ook familieleden van gijzelaars ontmoeten, aldus Kirby.

Kirby zei ook dat de VS optimistisch zijn dat humanitaire hulp Gaza bereikt. „We zijn dicht bij een raamwerk dat het mogelijk maakt dat hulp vanuit Egypte Gaza binnenkomt.”

Vlak voor zijn vertrek naar Tel Aviv heeft Biden zijn nationale-veiligheidsteam opdracht gegeven de oorzaak van de explosie in het al-Ahli al-Mamdani-ziekenhuis in Gaza-stad te onderzoeken. Kirby: „We willen allemaal weten wie verantwoordelijk is voor de aanval.”

Onrust en protesten in Midden-Oosten na aanval ziekenhuis Gaza

Op verschillende plaatsten in het Midden-Oosten zijn woedende massa’s de straat opgegaan in reactie op de aanval op een ziekenhuis in Gaza waarbij honderden mensen zijn omgekomen. Onder meer in het Turkse Istanbul, het Libanese Beiroet en Jordaanse Amman was het onrustig. In Istanbul gebruikte de politie traangas om betogers buiten het Israëlische consulaat uiteen te drijven.

De woede richt zich niet alleen op Israël, maar ook op de Verenigde Staten, die Israël onvoorwaardelijk blijven steuren in de oorlog met Hamas. In de Libanese hoofdstad Beiroet bestormden woedende betogers de Amerikaanse ambassade en probeerden over het hek te klimmen. De politie, met hulp van het leger, maakte daar een einde aan, meldt Al Jazeera. Later werd met vuurwerk en stenen naar de ambassade gegooid. Ook de Franse ambassade in Beiroet werd met vuurwerk bekogeld.

In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen vele duizenden mensen de straat op. Enkele honderden demonstranten hadden het voorzien op de Franse en Britse ambassades. „Dood aan Frankrijk en Engeland!” riepen ze onder meer, terwijl er ook eieren naar de ambassades werden geworpen. De VS hebben sinds 1979 geen ambassade meer in het land.

In de Jordaanse stad Amman gingen tienduizenden demonstranten de straat op. Zij maakten onder meer duidelijk ervan overtuigd te zijn dat het Israëlische leger verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval op het ziekenhuis. Israël beweert dat de paramilitaire beweging Islamitische Jihad verantwoordelijk is „voor de mislukte raketaanval waarbij het ziekenhuis werd getroffen”.

Ook in Europa was het onrustig in de grote steden. In Berlijn zette de politie traangas in om pro-Palestijnse betogers bij de Brandenburger Tor te verjagen. In Nederland werd onder meer in Den Haag en Rotterdam geprotesteerd.

Liveblog dinsdag

Het liveblog van dinsdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer