De druk van het secularisme is sterk in België, groter dan in Nederland. Het is een maatschappij waarin God, kerk en religie geen enkele relevantie hebben.
Dat lieten bezoekers zaterdag weten op het congres over Bijbel en wetenschap, georganiseerd door de werkgroep Logos Vlaanderen in Boom, bij Antwerpen. Logos Vlaanderen is al een aantal jaren actief in Vlaanderen als werkgroep van stichting Logos Instituut uit De Bilt.
Voor Vlaanderen is zo’n christelijk congres dan ook een unicum. „In België is maar 1 procent orthodox-christelijk, en slechts een paar christenen zijn bezig met geloofsverdediging en creationisme”, aldus Frank van Hoof, één van de organisatoren van het congres.
Momenteel wordt de werkgroep in België gedragen door de gepensioneerden Hepke Geertsma en Frank van Hoof. Ze hopen dat er versterking komt vanuit jongere Vlamingen, maar „dat blijkt lastig te zijn” aldus Hepke. „Er zijn maar weinig orthodoxe christenen in Vlaanderen die dat zouden kunnen doen, en jonge christenen nemen vaak geen stelling in over evolutie en schepping. Ik denk omdat ze twijfelen.”
Van Hoof is positief verrast door het aantal bezoekers. „We hoopten op 50 bezoekers, dus we zijn heel blij met 90 bezoekers, waarvan de meeste Belg zijn.”
„Ik heb zo’n congres heel hard nodig”, reageerde een twintiger desgevraagd. „Ik ben nog niet zo lang christen. Het evolutiedenken zit nog helemaal in mijn DNA. Ik wil graag meer leren over de schepping en het creationisme.”
De vier lezingen, die ook te volgen waren via een livestream, gingen over secularisatie, geologische patronen, het menselijke brein en schelpen. „Schelpen zijn ware kunstwerkjes, het werk van een Schepper”, vertelt Michaël Dekee, die in Gent biologie studeerde, in zijn lezing. „De kleuren en de vormen van schelpen zijn vaak niet per se nuttig, hun schoonheid kan niet evolutionair verklaard worden. Je kunt concluderen dat schelpen gemaakt zijn om te worden gezien door ons mensen.”
Na de lezingen werd telkens druk nagepraat. Een aantal bezoekers gaven aan dat ze het heel opbouwend vinden om elkaar als christenen te ontmoeten. „Religie is in België niet-relevant gemaakt”, weet Jan Willem Slager, directeur van Logos Instituut, uit eigen ervaring. „De situatie is hier echt anders dan in Nederland. Christenen in Vlaanderen hebben daarom dit soort bijeenkomsten over geloofsverdediging nog harder nodig.”
Bij de boekentafel merkte Slager een honger naar Bijbelse lectuur. Elke pauze stonden er mensen in de rij om boeken en dvd’s te kopen. Dat heb ik nog nooit zo meegemaakt.” Voor de kinderen was er een apart kinderprogramma en een kleurplatenwedstrijd. „Juist de jongeren hebben we geprobeerd er bij te betrekken, want zij kunnen nog gevormd worden”, aldus organisator Hepke Geertsema.