Grote Russische aanval in oosten Oekraïne
Russische troepen zijn woensdag een grootschalige aanval begonnen op de Oost-Oekraïense stad Avdiivka, meldden Oekraïense militaire functionarissen. Russische media melden dat de gevechten er hevig zijn en dat Russische troepen hun positie hebben verbeterd in de buitenwijken die direct grenzen aan Avdiivka. De stad werd al maanden achtereen belegerd door de Russen.
Volgens Oekraïense functionarissen heeft Rusland recentelijk extra troepen en materieel naar Avdiivka gestuurd ter voorbereiding op de grootste aanval op de stad sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022. De generale staf van de Oekraïense strijdkrachten zei dat woensdag tien aanvallen op Avdiivka zijn afgeslagen.
De stad heeft al grote schade opgelopen door Russische beschietingen. Voor de invasie woonden er in Avdiivka zo’n 30.000 mensen. Nu zouden dat er nog minder dan 2000 zijn. Avdiivka ligt in de regio Donetsk en op ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van de fel bevochten stad Bachmoet.
Oekraïne wacht ondertussen met smart op westers militair materieel. Denemarken denkt in maart of april te kunnen beginnen met de levering van F-16’s aan Oekraïne, aldus de Deense minister van Defensie woensdag. Of dat lukt, hangt volgens hem af van de noodzakelijke voorbereidingen, waaronder met name de noodzakelijke training van de piloten. Over aantallen vliegtuigen deed hij geen uitspraken.
De Nederlandse F-16’s waarin Oekraïense gevechtspiloten het westerse jachtvliegtuig gaan leren besturen, gaan binnen enkele weken naar het nieuwe trainingscentrum in Roemenië. Dat zei demissionair defensieminister Kajsa Ollongren woensdag. Enige tijd later kunnen ze de eerste trainingsvlucht maken. Wanneer Nederland de eerste straaljagers zal overdragen, kan Ollongren nog niet zeggen. Het land kan er „in principe” 24 tegemoetzien.
Bewaken
De militaire steun van Nederland aan Oekraïne bedraagt inmiddels 2,1 miljard euro. Dat staat in de laatste update die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De afgelopen weken zorgde Nederland ervoor dat vijftien T-72-tanks naar Oekraïne zijn gegaan. Verder zijn er onder meer drones, vrachtwagens, munitie en ontmijningsuitrusting gestuurd.
Een deel van de kosten krijgt Nederland terug vanuit een EU-fonds. In totaal is 833 miljoen euro gedeclareerd. Inmiddels is van de militaire hulp ruim 242 miljoen euro vergoed uit het fonds.
Nederland stuurt ook drie verkenningsdrones naar Roemenië om van daaruit de oostflank van de NAVO te helpen bewaken en verdedigen. Dat is nodig nu Rusland oorlog voert in Oekraïne, op de stoep van de NAVO. De onbewapende Reapers gaan met hun camera’s, radar en andere ‘zintuigen’ informatie verzamelen vanuit de lucht.