Cgk Rehoboth in Heerde herdenkt 75-jarig bestaan
Rechts van de voordeur staat ”Chr. Geref. Kerk Rehoboth”. Op een ruit is te lezen ”Welkom in de diensten”. Deze maand herdenkt de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Heerde haar 75-jarig bestaan.
In de hal van de kerk is de eerste steen ingemetseld: ”Deze steen is gelegd op 22-11-1967 door B. Logtenberg, Gen. 26:22B”. Op het prikbord hangt voorlichtingsmateriaal van de ZOA, een aankondiging van een ”Grote bazaar” op 28 oktober, het rooster voor de oppasgroepen en een afbeelding van ”De brede en de smalle weg”.
De kerkzaal staat afgeladen vol met banken en losse stoelen. In het liturgisch centrum bevinden zich de preekstoel, een liturgietafel, een doopvont, een zwarte piano en een eenklaviers orgel uit 1968 van de Heerder orgelmaker Reil. De knielbank tegen de muur vertelt ook hier: ”Twee zijn beter dan een”.
Bescheidenheid en ootmoed
In de consistoriekamer hangen de portretten van de voorgangers die Heerde hebben gediend, van ds. G. de Vries tot ds. H.M. Mulder, de vorige predikant. Er hangen ook portretten van B. Logtenberg en A. van Olst, de oprichters van de gemeente.
Aan tafel zitten ds. G. van Roekel, sinds een jaar predikant in Heerde, Pieter Slob, diaken, en Kees Beekhuis, de koster. Over het jubileum van de gemeente zegt ds. Van Roekel: „Ons past bescheidenheid en ootmoed. Bescheidenheid, want wat is 75 jaar in het licht van de eeuwigheid en in het licht van de eeuwenlange kerkgeschiedenis? Dan is 75 jaar niet veel meer dan een punt in de tijd. En ons past ook ootmoed, want wie waren wij voor de Heere, onze God? Van verdienste is geen sprake; alleen maar van genade.”
Over het begin van de gemeente zegt Slob: „Berend Logtenberg en Arend van Olst konden zich in het begin van de twintigste eeuw niet meer vinden in de prediking in de gereformeerde kerk in Heerde. Ze besloten zich af te scheiden en aansluiting te zoeken bij de Christelijke Gereformeerde Kerken.”
Rond 1920 werd Heerde een wijkgemeente van de christelijke gereformeerde kerk in Zwolle. Ds. Van Roekel: „De instituering van de gemeente liet nog lang op zich wachten, tot 1948. De groep is lange tijd een kwetsbaar kindje geweest. Het was vooral ds. L. de Bruijne uit Zwolle die voor rust en structuur heeft gezorgd.”
Bij de instituering op 29 september 1948 bestond de gemeente uit 33 leden. Nu zijn er ruim 350 leden.
Diepte en breedte
In de prediking moet het Woord van God aan de orde komen in de volle diepte en breedte en zonder speciale accenten, zegt ds. Van Roekel. „We staan een Bijbelgetrouwe prediking voor waarbij we veel nadruk leggen op de tekstuitleg en op het belang van de Bijbeltekst voor de geloofsbeleving van jong en oud.”
Koster Beekhuis: „Dit is een warme gemeente, waarin mensen zich gezien voelen, waar we naar elkaar omzien. Er zijn veel kinderen en veel jongeren. Er is zelfs sprake van groei, en dat mogen we in deze tijd van krimp en kerkverlating wel als een wonder zien. Ik ben hier samen met mijn vrouw met plezier koster.”
In de kerkzaal is ruimte voor ruim 250 bezoekers. Zeker in de ochtenddiensten zit het helemaal vol. In bijzondere diensten moet de achterzaal erbij worden betrokken. Slob: „We zijn aan het nadenken over de toekomst, want er is te weinig zaalruimte, er is te weinig parkeerruimte. Dit gebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen van duurzaamheid. Dit proces bevindt zich in een bezinnend stadium.”