Kerk & religie

Protestantse Kerk was in 2022 bijna 21 miljoen kwijt aan personeelskosten, beleggingen daalden fors in waarde

De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft in 2022 bijna 21 miljoen uitgegeven aan personeelskosten. Dat staat in het publieksjaarverslag dat deze week openbaar is gemaakt. Het is een stijging van 6,5 procent.

Lodewijk Born
29 September 2023 13:59
Het dienstencentrum in Utrecht (foto uit 2013). beeld Sjaak Verboom
Het dienstencentrum in Utrecht (foto uit 2013). beeld Sjaak Verboom

Voor 2023 worden de personeelskosten nog hoger: 24,6 miljoen euro, zo staat in de begroting. De landelijke kerk heeft 255 fte personeel in dienst. 198 voltijdbanen vormen de zogenoemde basisformatie van de kerk: die mensen vervullen vanuit Utrecht allerlei functies ten bate van de landelijke kerk en 1470 lokale gemeenten. De rest (57 fte) valt onder de Mobiliteitspool, dit betreft onder anderen predikanten die tijdelijk in gemeenten worden geplaatst. Ook zijn er nog 38 vrijwilligers, die bijvoorbeeld ingezet worden bij evenementen of meepraten in werkgroepen zoals over de ambtsvisie van de kerk.

Ten opzichte van 2021 was de PKN 6,5 procent meer kwijt aan loonkosten dan een jaar eerder. In het publieksjaarverslag wordt dat niet genoemd, maar wel in het grotere jaarverslag dat al door de synode is vastgesteld. „De stijging van 6,5 procent is deels het gevolg van de loonontwikkeling zoals overeengekomen in het Georganiseerd Overleg Medewerkers (GOM). Deze is afgeleid van de loonontwikkeling bij de rijksambtenaren.”

Aan baten ontving de kerk 56 miljoen, waaronder 25,5 miljoen euro giften van particulieren (onder anderen kerkleden). 16,4 miljoen kwam uit de verplichte afdracht van lokale PKN-gemeenten.

Beleggingen

De beleggingen, zoals aandelen en obligaties, werden in 2022 minder waard: die daalden 11,9 miljoen euro in waarde, van 78 miljoen naar 66 miljoen euro. Oorzaken: „De oorlog in Oekraïne, de daarmee samenhangende energiecrisis, de sterk opgelopen inflatie, hogere rentes, en problemen in veel toeleverketens.” In het publieksjaarverslag worden die beleggingen overigens niet genoemd.

De PKN schrijft alleen te beleggen in bedrijven die voorkomen op de MSCI Sustainability Index of de Dow Jones Sustainability Index. „Daarnaast beleggen we alleen in bedrijven die binnen hun sector behoren tot het duurzaamste segment. Sommige sectoren zijn helemaal uitgesloten van belegging, zoals de winning van fossiele brandstoffen.”

„Beleggen brengt risico’s met zich mee, zoals 2022 duidelijk liet zien. Daarom beleggen wij op de lange termijn, met een horizon van minimaal zeven jaar. De verwachting is dat slechte en goede jaren elkaar in zo’n periode afwisselen, zodat we over het geheel een positief rendement realiseren.”

17 miljoen in de min

Het totale resultaat over 2022 kwam uit op 16,9 miljoen euro negatief, omdat de totale lasten 70,1 miljoen euro bedroegen. Daarom is 17 miljoen onttrokken aan de bestemmingsreserves en fondsen. Daarvan is nu nog 100 miljoen eigen vermogen over.

Met een actie van Giro 555 haalde de kerk 11 miljoen euro op voor noodhulp voor Oekraïne. Kerk in Actie, de hulporganisatie van de PKN, besteedde vorig jaar 27 miljoen, waarbij wereldwijd samengewerkt werd met 250 partners. In het publieksjaarverslag worden ook nog de 250 Kliederkerken genoemd, waarvan 35 nieuw zijn.

In de beleidsperiode 2021-2024 werkt de dienstenorganisatie aan toekomstgericht kerk-zijn. „We doen dat vanuit het besef dat de kerk leeft van de verbondenheid met Jezus Christus.” Als het gaat om keuzes voor de langere termijn denkt het kerkbestuur aan „diverser en lichter kerk-zijn, meer samenwerken, prioriteit geven aan jongere generaties, duurzaam inzetten van mensen en middelen.”

Op 1 januari 2023 telde de Protestantse Kerk bijna 1,5 miljoen leden. In 2022 kromp het ledental met 3,3 procent, zo’n 49.000 leden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer