GlobalRize lanceert platform over geloof en wetenschap
Geloof en wetenschap, gaan die twee wel samen? GlobalRize, organisatie voor internetzending, wil mensen met die vraag bereiken via een nieuw platform: Search4Truth.
Voor het platform interviewt voormalig EO-presentator Andries Knevel internationale topwetenschappers die overtuigd christen zijn. Hij gaat met hen in gesprek over hoe geloof en wetenschap met elkaar te rijmen zijn. Hoe kunnen zij geloven in een bovennatuurlijke werkelijkheid die niet bewezen kan worden?Elke week verschijnt er een nieuw interview op Facebook en YouTube. Een samenvatting van het gesprek wordt op YouTube Shorts, Instagram en TikTok geplaatst.
Verder biedt Search4Truth een gratis onlinecursus Science en Faith aan. Deze is ontwikkeld door prof. dr. Chris Kruse, hoogleraar geneesmiddelenonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De cursus is Engelstalig en bestaat uit twaalf lessen. In de cursus komen de oorsprong van het heelal en het ontstaan van leven op aarde aan de orde. Daarbij krijgen zowel wetenschappelijke als Bijbelse gegevens de ruimte. In de cursus staat de vraag centraal: Kun je op een integere manier tegelijk wetenschapper en christen zijn, dus zonder wetenschap of de Bijbel geweld aan te doen?
Initiatiefnemer van Search4Truth is GlobalRize. Dr. Marten Visser is missionair directeur van GlobalRize en betrokken bij het platform.
Wat was de aanleiding om Search4Truth op te zetten?
„Wij zochten naar manieren om mensen te bereiken die rondlopen met vragen over geloof en wetenschap, bijvoorbeeld moslims en seculiere zoekers in de academische wereld. Er bestaan internationaal initiatieven op dit gebied, maar niet op de wijze waarop wij werken. Wij bieden cursussen aan, maar op een heel persoonlijke manier, waarbij we met deelnemers in gesprek gaan.
Dit platform werkt ook met deze aanpak. De meeste wetenschappers die worden geïnterviewd, zijn bereid om vragen te beantwoorden naar aanleiding van hun interview. Bij de cursus krijgt elke cursist een christelijke hoogleraar als persoonlijke mentor toegewezen.”
Welke wetenschappers worden er zoal geïnterviewd?
„We zijn begonnen met de in Nigeria geboren scheikundige dr. Peter Ngene. Hij is werkzaam als hoogleraar chemical engineering aan de Universiteit Utrecht. Verder publiceren we interviews met onder anderen prof. dr. ir. Aart Nederveen, hoogleraar toegepaste MR Fysica aan de Universiteit van Amsterdam, prof. dr. ir. Dick den Hertog, hoogleraar operations research aan Tilburg University, en prof. dr. Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft. Het gaat om een breed scala aan christelijke wetenschappers die de Bijbel serieus nemen, geloven in de Heere God als Schepper van deze wereld en de Heere Jezus nodig hebben in hun dagelijks leven.”
Onder christenen wordt verschillend gedacht over schepping en evolutie. Vanuit welke Bijbelse kaders willen jullie opereren?
„Het onderwerp schepping en evolutie staat niet centraal op ons platform. Het draait om de persoonlijke interviews, waarin iemand vertelt hoe hij God ervaart in zijn wetenschappelijk bezig-zijn. Het thema kan wel in de zijlijn van een gesprek aan de orde komen. De ene wetenschapper gelooft in een schepping in zes dagen en een aarde van 6000 jaar oud, voor een ander is de wereld miljarden jaren oud. Deze verschillende opvattingen laten wij naast elkaar staan.”
Betekent dit dat jullie de evolutietheorie ook als geloofwaardig zien?
„Wij geloven dat de wereld is geschapen door God, maar wij nemen geen standpunt in over in hoeverre evolutie daar een rol in heeft gespeeld. Onder christelijke wetenschappers wordt er verschillend gedacht over de ouderdom van de aarde en of er sprake is geweest van micro- en macro-evolutie. Dat zijn belangrijke vragen, maar ons doel is om het Evangelie te brengen. En dat is geen boodschap over hoe oud de aarde is, maar dat God onze Schepper is, wij ons moeten bekeren en dat dit alleen kan door het werk van de Heere Jezus.”
Wie hebben jullie met dit platform op het oog?
„Vooral studenten, twintigers en dertigers uit de bètahoek. Voor de cursus hebben we inmiddels inschrijvingen vanuit de hele wereld binnen, deze week alleen al 57. Daarbij zitten zeven moslims uit Pakistan, maar ook een moslim uit Somalië, een hindoe uit India en veel andere niet-christenen. Blijkbaar leven vragen over geloof en wetenschap niet alleen bij christelijke studenten in Nederland, maar wereldwijd.We willen hen met ons platform meegeven dat je je geloof niet aan de kant hoeft te zetten om wetenschap te beoefenen. Maar bovenal hopen we dat deelnemers ervaren dat God hun Schepper is en dat ze Hem leren kennen.”