Opiniecommentaar

Een goed contact met de buren blijft belangrijk

Met Burendag –afgelopen zaterdag– op de kalender, zijn er her en der weer onderzoeken gedaan in hoeverre Nederlanders zich betrokken voelen op hun buren.

Hoofdredactie
25 September 2023 11:24
Ook de kerk in de wijk heeft een goede buur te zijn. Beeld RD
Ook de kerk in de wijk heeft een goede buur te zijn. Beeld RD

Een onderzoek van verzekeraar Univé heeft als uitkomst dat slechts een op de drie Nederlanders een sterke verbondenheid ervaart met hun buren. Gelukkig is de mate waarin er contact is tussen buren volgens dit onderzoek veel hoger en geeft men ook relatief hoog op van de mate waarin buren elkaar helpen als er zorgen zijn. Als het gaat om het cement van de samenleving, is een goed contact tussen buren onontbeerlijk. En ook de kerkelijke gemeente heeft een goede buur te zijn voor de mensen in de wijk waar het kerkgebouw staat.

Op burendag zelf lijken de contacten in sommige buurten beter dan ooit. Op tal van plaatsen worden activiteiten georganiseerd en komen buren bij elkaar. Soms om samen de wijk mooier te maken, op andere plekken om elkaar te ontmoeten. Het lijkt dus wel goed te zitten met de verbondenheid in buurten en wijken. Onderzoeken schetsen echter een minder rooskleurig beeld. Volgens het onderzoek van Univé hebben buren in Overijssel, Drenthe en Zeeland het gevoel dat er het meest naar elkaar wordt omgezien. ”Naoberschap”, een woord dat op dit moment ook in de politiek vaak genoemd wordt, is iets dat daar blijkbaar het meest wordt gepraktiseerd. Buren in Limburg ervaren dit het minst. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is het gevoel het sterkste dat er in de buurt nauwelijks oog is voor elkaar.

Ook andere enquêtes wijzen uit dat vooral onder jongeren de aandacht voor buren afneemt. Contact kan immers digitaal op alle mogelijke manier gelegd worden, zodat nogal eens gedacht wordt dat een goede verstandhouding met de buren eigenlijk niet meer nodig is.

Dat laatste is een ernstige misvatting. Het spreekwoord „beter een goede buur dan een verre vriend” blijkt ook in een wereld met talloze mogelijkheden tot digitaal contact nog niets van zijn waarheid te hebben verloren. Het zijn niet zelden de kleine dingen die de ruggengraat vormen van ”naoberschap”. Even, liefst onopvallend, contact zoeken met de bejaarde buurvrouw die de hele dag nog niet buiten is gezien. Of een appje sturen naar de buurman met de vraag of hij wat boodschappen wil halen. Wie de moeite neemt om naar buren om te zien óf om buren om hulp te vragen, zal in vrijwel alle gevallen ervaren dat de hulp graag gegeven wordt en dat het contact na die actie veel beter is.

Een goed contact met de buren is óók belangrijk voor de kerk in de wijk. Het kan niet zijn dat de kerkelijke gemeente in de wijk alleen bekendstaat om de parkeeroverlast tijdens de kerkdiensten op de zondagen. Als er nood is in de buurt, mag een kerk nooit de andere kant op kijken.

Ook al wonen er genoeg goede vrienden dichtbij, dan nog zijn de buren altijd het meest dichtbij. Alleen dat al maakt duidelijk hoe belangrijk ze zijn. Niet alleen als er hulp nodig is, maar juist ook als er geholpen kan worden.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer