Kerk & religieveilige lhbti kerk
Student in Oxford krijgt advies over „veilige kerk” voor lhbti’er

Studenten van de Universiteit van Oxford krijgen in een vrijdag gepubliceerd rapport advies over welke kerken „veilig” zijn voor lhbti’ers.

Redactie kerk
Parochiekerk van St. Ebbe's, beeld Wikimedia
Parochiekerk van St. Ebbe's, beeld Wikimedia

In het rapport, opgesteld door het Veilige Kerken Team van de lhbti-gemeenschap van de universiteit, worden dertig kerken in de stad doorgelicht op hun houding tegenover lhbti, gender en relaties. Het rapport geeft op een schaal van 1 tot 5 aan hoe „inclusief” een kerk is. In dat oordeel is ook verwerkt hoe „eerlijk en open” de betreffende kerkleiding is over het eigen standpunt. 
Een woordvoerder van het team vertelde aan de Engelse nieuwssite Church Times dat het Veilige Kerken Project bedoeld is om het standpunt van elke kerk over lhbti-kwesties publiek te maken, zodat studenten niet meer zelf hoeven uit te zoeken welke kerk voor hen „veilig” is.

De woordvoerder benadrukte het belang van „eerlijkheid” en zei dat sommige kerken weliswaar suggereren dat ze „inclusief” zijn, maar dat lhbti-studenten die ernaar toe gaan soms ontdekken dat ze in die kerk toch geen leidinggevende functies kunnen bekleden.

Laagste score

Het rapport werd vrijdag vrijgegeven op de website van de lhbti-gemeenschap van de universiteit. Het geeft St. Ebbe’s, een grote evangelicale parochiekerk van de Church of England in het centrum van Oxford, de laagste score op de vijfpuntenschaal.
Wat dit niveau, aangegeven met de kleur rood, inhoudt, staat in een begeleidend persbericht. Rood betekent dat de kerk „bekendstaat om haar overtuigingen, pastoraal beleid en praktijken die tegen de waardigheid en inclusie van lhbti’ers ingaan en die door studenten als onveilig worden beschouwd.”

In het rapport staat ook dat de parochiekerk van St. Ebbe’s van lhbti’ers verwacht dat ze celibatair blijven en zich conformeren aan het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. Het rapport merkt op dat zes leden van de kerkleiding van St. Ebbe’s vorig jaar een verklaring ondertekenden waarin ze zich verzetten tegen een voorgesteld verbod op bekeringstherapie. In die verklaring staat dat het „voor ons als christelijke voorgangers geen strafbaar feit zou moeten zijn om mensen van elke leeftijd te overtuigen, te onderwijzen en te helpen om orthodoxe christenen te worden en als zodanig te leven.”

Preken

De auteurs van het rapport hebben zich gebaseerd op openbaar beschikbare informatie, zoals brieven en preken, evenals verklaringen van mensen die in de betreffende kerken actief zijn geweest. Ook namen zij contact op met kerkleiders en vroegen hun wat zij leerden en onderwezen inzake lhbti, gender en relaties.

In anonieme verklaringen in het rapport zeggen mensen dat zij zich in St. Ebbe’s „erg alleen” voelden, dat men hen „links liet liggen”, en dat dit waarschijnlijk kwam doordat zij er „openlijk voor uitkwamen homoseksueel te zijn.” Anderen vertellen dat ze zich „erg onveilig” voelden toen hen gevraagd werd waarom ze de kerk wilden verlaten en dat ze toen „effectief bedreigd werden met de hel.”

Jammer

De rector van St. Ebbe’s, kanunnik Vaughan Roberts, vertelde Church Times dat hij „het erg jammer vindt om te horen van iemand die geen positieve ervaring heeft gehad met St. Ebbe’s. We verwelkomen een zeer breed scala aan mensen, onder wie mensen die zich identificeren als lhbti. Het zou nooit gepast zijn om in een pastorale setting iemand met de hel te bedreigen”, aldus Roberts.
Ook zei hij: „Wij onderschrijven de traditionele christelijke ethiek met betrekking tot seksualiteit en geslacht, maar we proberen heel voorzichtig te zijn in hoe dit pastoraal wordt toegepast.”

In het rapport wordt opgemerkt dat St. Ebbe’s de vragenlijst van de onderzoekers niet heeft ingevuld. Kanunnik Roberts liet Church Times de e-mail zien waarin hij deze beslissing uitlegde aan het Veilige Kerken Team. „Onze zorg is dat uw vragen uitnodigen tot zwartwitantwoorden (…) die geen goede basis kunnen vormen voor een oordeel over de vraag of onze kerken veilig en gastvrij zijn”, schreef Roberts.
De kanunnik, die zich ook zelf aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht maar celibatair leeft, heeft in het verleden ook wel „homofoob gedrag ervaren, ook van andere christenen, louter vanwege mijn geaardheid”, schrijft hij in de e-mail. Daarom is hij er „zich terdege van bewust dat kerken in het verleden vaak hebben gefaald en dat er zeker ruimte is voor voortdurende verbetering.”
Hij concludeert dat „wat onze opvattingen over deze zaken ook zijn, het belangrijk is dat we allemaal met zorg en respect met elkaar omgaan.”

Evaluatiesysteem

Het evaluatiesysteem voor kerken dat in het rapport wordt gebruikt, is gebaseerd op middelen die zijn ontwikkeld door het initiatief Eerlijke Kerk van de Student Christian Movement. De schrijvers van het rapport stellen ervoor open te staan de classificatie van kerken te wijzigen als er over bepaalde kerken nieuwe informatie beschikbaar komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer