Kerk & religieuit de kerkelijke bladen

„Wie het Grote Goed kent, al is zijn banksaldo 0,0, is onvoorstelbaar rijk”

Wekelijks een blik op de kerkelijke bladen, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.

Redactie kerk
22 September 2023 16:30Gewijzigd op 22 September 2023 16:40
beeld RD
beeld RD

„Geliefde lezers,


Op verzoek van de secretaris van Bewaar het Pand heb ik verschillende meditaties doorgezonden. Maar nu mijn levenseinde nadert, stuur ik u de weergave van een van de laatste preken die ik hield. Verschillende gemeenten moesten teleurgesteld worden, waar ik nog een afspraak mee had gemaakt. Wellicht kan er op deze wijze nog iets goed gemaakt worden, al weet ik niet of ik nog leef als dit gepubliceerd wordt.

Op 2 juli j.l. preekte ik voor het laatst. Die laatste zondag ging het over Psalm 31, waar David uitroept: „O, hoe groot is Uw goed dat Gij weggelegd hebt!” Te midden van geloofsworstelingen ontvangt David een heerlijk vergezicht door de verlichting van Gods Geest. Gods Geest overweldigt hem over de goedheid van God. Nee, dat is niet van toepassing op het goed van de wereld. Daarvan geldt het spreekwoord: ’s Werelds goed is eb en vloed. Opgaan, blinken en verzinken.

19676588.JPG
Ds. A. van de Weerd. beeld RD, Anton Dommerholt

In Psalm 25 klinkt de vraag: wie heeft lust de Heere te vrezen? Daar lees je: het allerhoogst en eeuwig Goed. Het is dus God Zelf! Die Goedheid is een schat die de Heere voor de Zijnen heeft. Daarom kan ook vertaald worden: hoe groot is Gods goedheid. Want alleen in Zijn Zoon de Heere Jezus Christus kán de Heere goed zijn voor een zondig mens. En als de grootheid van Gods goedheid overweldigend is, hoe zal dat het dan zijn als de Kerk binnenkomt in die hemelse feestzalen?

Heel uitdrukkelijk staat er in de grondtaal Uw goed. Dat zegt ons dat God er de oorsprong van is. Het is uit Hem, door Hem en tot Hem. Hij had reeds gedachten des vredes van eeuwigheid. Dat grote goed is verworven door de zoen- en kruisverdiensten van Christus. Het is Uw goed en dat snijdt alle menselijke inspanningen en prestaties af. Tegelijk wijst dat op het heerlijke wonder dat het bij God ligt en bij Hem verkrijgbaar is! Hebt u het bij Hem leren zoeken? Klaagde het u aan dat u door eigen schuld God en Zijn goedheid kwijt bent? Wie dat Grote Goed kent, al is zijn banksaldo 0,0, is onvoorstelbaar rijk. (…) „Weg wereld, weg schatten, gij kunt niet bevatten hoe rijk ik wel ben. Ik heb alles verloren, maar Jezus verkoren, Wiens eigen ik ben. Dan zeg je: ik ben met rijkdom overladen, wereldling, ik heb een schat, ik mag in weelde baden die geen wereldling bevat. Zegt u daar met mij amen op?

Als afscheidsgroet sluiten we af met de oudtestamentische zegenbede: De Heere zegene u en Hij behoede u, de Heere doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig, de Heere verheffe Zijn aangezicht over u en geve u Vrede!”

Emeritus predikant ds. A. van de Weerd geeft in het christelijke gereformeerde blad Bewaar het Pand een weergave van de laatste preek die hij hield, over Psalm 31:20.

Omgaan met neergang

„De secularisatie is een typisch westers probleem. Wereldwijd kunnen we niet spreken van een krimpende kerk. Integendeel. We laten ons bemoedigen door verhalen van de wereldkerk. We denken ook aan voorbeelden uit de geschiedenis waar de kerk een nieuwe begin heeft gemaakt en het godsdienstig leven weer opbloeide. Een opwekking begon bijna altijd met kleine groepen die wisten van de kracht van het gebed en het onnavolgbare werk van de Heilige Geest.

In de Franse kerk zijn de gemeenten soms zo klein dat je bijna geen hoop meer kunt hebben. Toch is er een innerlijke kracht die voortkomt uit het volhardende gebed van een kleine groep getrouwen. We spraken deze zomer enkele gemeenteleden in Le Vigan, die ook spraken over die golfbeweging, de toppen en dalen van deze kleine gemeente door de jaren heen. Toch zijn ze nooit opgehouden met bidden.”

Ds. G. Lustig, woonachtig in het Franse Montpellier, schreef voor de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland een themabrochure over ”Omgaan met neergang”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer