Koopkracht neemt toe voor meeste Nederlanders
De plannen die het kabinet heeft bekendgemaakt, raken de burger in de portemonnee. Een overzicht.
De koopkracht van de meeste mensen neemt volgend jaar toen. Gemiddeld gaan Nederlanders er 1,7 procent op vooruit. Het kabinet komt gezinnen en mensen met een laag inkomen extra tegemoet. Daarvoor trekt het 2 miljard euro uit.
Koopkracht
Het kindgebonden budget (kgb) gaat omhoog. Deze toelage krijgen ouders onder een bepaalde inkomensgrens boven op de kinderbijslag. In 2024 komt er voor het eerste kind maximaal 750 bij, voor jongere kinderen kan dat oplopen tot een maximum van jaarlijks 883 euro per kind.
Mensen met een betaalde baan en gepensioneerden gaan minder belasting betalen. Dit komt doordat heffingskortingen en de grenzen tussen de belastingschijven omhoog gaan.
De arbeidskorting stijgt met 115 euro. Daar profiteren vooral mensen met een inkomen tot 40.000 euro van. Daarboven is het effect minder groot.
Wie vermogen heeft, gaat daarover meer belasting betalen. Het heffingvrije vermogen stijgt namelijk niet mee met de inflatie en het tarief in box 3 gaat van 32 naar 34 procent.
De huurtoeslag gaat met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Het precieze bedrag is afhankelijk van de hoogte van de huur en de samenstelling van het huishouden.
Het bruto minimumloon gaat met 6,8 procent omhoog. Het wettelijk minimumloon wordt gebaseerd op een 36-urige werkweek, in plaats van op een 40-urige. Wie meer dan 36 uur werkt en het minimumloon verdient, kan er daardoor fors op vooruitgaan.
De uitkeringen die aan het minimumloon gekoppeld zijn, zoals bijstand, Wajong en AOW, stijgen evenveel als het minimumloon.
Los van het overheidsbeleid onderhandelen vakorganisaties en werknemers over cao’s. De lonen stijgen volgend jaar naar verwachting gemiddeld met 5,2 procent.
De gratis maaltijden op scholen met relatief veel kinderen uit armere huishoudens blijven bestaan.
Energie
Ook in 2024 zullen mensen met een laag inkomen de energienota nauwelijks kunnen betalen. Om die reden houdt het kabinet voor hen het Tijdelijk Noodfonds Energie volgend jaar overeind.
Het prijsplafond voor stroom en gas vervalt per 1 januari 2024.
De energietoeslag van 1300 euro die dit jaar voor financieel kwetsbare huishoudens gold, vervalt in 2024.
De belasting op gas stijgt met ongeveer 10 cent per kubieke meter, die op stroom daalt met 2 eurocent per kilowattuur. Bij een gemiddeld verbruik stijgt de energierekening van een huishouden hierdoor zo’n 90 euro per jaar.
Het kabinet wil 1,38 miljard euro aan subsidies beschikbaar stellen voor investeringen in verduurzaming zoals isolatie of de aanschaf van een warmtepomp.
Zorgkosten
De maximale zorgtoeslag gaat omlaag. Bij een laag inkomen scheelt dat 20 tot 30 euro per maand, bij hogere inkomens kan dat minder zijn.
De zorgverzekering wordt duurder. De premie –die verzekeraars zelf vaststellen– stijgt voor het basispakket naar verwachting gemiddeld met 12 euro per maand, naar 149 euro.
Het kabinet wil het voor ouderen die mantelzorg nodig hebben aantrekkelijker maken om bij een kind te gaan wonen. Vanaf 2025 vervalt in dat geval de korting op hun toeslagen.
Autorijden
Mensen die met de auto reizen voor hun werk, krijgen meer terug. De belastingvrije vergoeding die een werkgever mag uitkeren gaat van 21 naar 23 cent per kilometer.
De accijns op benzine en diesel was dit jaar tijdelijk verlaagd. Wat er volgend jaar gebeurt, is nog niet zeker. Benzine dreigt 21 cent per liter duurder te worden als die verlaging vervalt, diesel 13 cent. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verlaging handhaven.
Wie een camper heeft, gaat meer wegenbelasting betalen: 50 procent van het tarief voor een personenauto, in plaats van de huidige 25 procent.
Roken en drinken
De accijns op tabaksproducten en alcohol gaat per 1 april omhoog. Gevolg is dat een kratje bier 50 cent duurder wordt. De prijs van een paktje sigaretten gaat van gemiddeld 9 euro nu naar 10,70 euro.