Buitenlandconflict nagorno-karabach
Russische troepen beginnen evacuaties in Nagorno-Karabach

Het Kremlin zegt dat de Russische troepen die de vrede moeten bewaren in Nagorno-Karabach zijn begonnen met de evacuatie van honderden burgers. Azerbeidzjan viel de enclave dinsdag aan, die in Azerbeidzjan ligt, maar grotendeels bewoond wordt door Armeniërs.

ANP
Armeniërs protesteren in de hoofdstad Jerevan om de regering ertoe te bewegen te reageren op de militaire operatie van Azerbeidzjan tegen de afgescheiden regio Nagorno-Karabach. beeld AFP, Karen MINASYAN
Armeniërs protesteren in de hoofdstad Jerevan om de regering ertoe te bewegen te reageren op de militaire operatie van Azerbeidzjan tegen de afgescheiden regio Nagorno-Karabach. beeld AFP, Karen MINASYAN

Rusland zou dinsdag 469 mensen, onder wie 185 kinderen in veiligheid hebben gebracht. Ze zijn naar een basis van de Russen gebracht. Sommige gewonde volwassenen en kinderen zouden medische zorg hebben gekregen. De Russische troepen zijn sinds 2020 in de enclave actief om toe te zien op de vrede die toen werd afgesproken onder bemiddeling van Rusland.

Rusland geldt traditioneel als bondgenoot van Armenië, terwijl Azerbeidzjan steun krijgt van Turkije. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dan ook dat de militaire operatie van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach „noodzakelijk” was. Volgens Ankara werd Bakoe gedwongen om maatregelen te nemen, omdat de „terechte zorgen” over de situatie in het gebied niet werden weggenomen.

19664071.JPG
beeld AFP, Karen MINASYAN

Azerbeidzjan zegt al langer dat Armenië bezig zou zijn met een troepenopbouw in Nagorno-Karabach, maar Jerevan ontkent dat er Armeense troepen actief zijn in dat gebied, dat feitelijk in Azerbeidzjan ligt.

Het Turkse buitenlandministerie denkt dat gesprekken tussen Armenië en Azerbeidzjan nu de enige manier zijn om het conflict om de betwiste enclave op te lossen. De Turkse buitenlandminister Hakan Fidan is momenteel in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij heeft daar volgens zijn ministerie met zijn collega uit Azerbeidzjan over de situatie gesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer