Buitenlandnagorno-karabach
Azerbeidzjan valt regio Nagorno-Karabach aan

Azerbeidzjan heeft het door etnische Armeniërs beheerste deel van de regio Nagorno-Karabach aangevallen. Volgens de Azerbeidzjaanse regering is er „een anti-terroristische operatie” gaande. Daar is volgens Bakoe voorafgaand overleg over geweest met onder meer een Russische vredesmacht die in de regio actief is.

ANP
Op Armenië buitgemaakte wapens op een tentoonstelling in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe op 13 september 2023. beeld AFP, 
TOFIK BABAYEV
Op Armenië buitgemaakte wapens op een tentoonstelling in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe op 13 september 2023. beeld AFP, TOFIK BABAYEV

De aanval is volgens waarnemers gericht op etnisch Armeense strijdkrachten in de regio die door Azerbeidzjan wordt geclaimd en waar al jaren strijd over is. De regio is voor de internationale gemeenschap officieel Azerbeidzjaans grondgebied, maar er wonen veel etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Dat separatistengebied valt Azerbeidzjan weer aan. Volgens etnische Armeense zegslieden in regiohoofdstad Stepanakert gaat het om een grote aanval langs de hele frontlinie.

Bakoe wil dat alle Armeense troepen uit het gebied worden teruggeroepen. „De enige manier om vrede en stabiliteit te brengen in de regio is de onvoorwaardelijke en volledige terugtrekking van de Armeense strijdkrachten uit de regio Karabach van Azerbeidzjaan”, zegt het ministerie van Defensie in een verklaring. Dat eist ook het vertrek van het Armeense separatistische regime in de regio.

De Armeense regering heeft laten weten dat het helemaal geen troepen in Nagorno-Karabach heeft. Het land beschuldigt Azerbeidzjan van een poging tot een „etnische zuivering” in het gebied.

Rusland heeft beide partijen dinsdag opgeroepen geen bloed te vergieten en het conflict langs diplomatieke weg op te lossen. Armenië heeft de Russische militairen in het gebied opgeroepen om de Azerbeidzjaanse agressie te stoppen.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft mensen het advies gegeven zich niet in buurt van militaire doelen te begeven. Er zijn humanitaire corridors zoals die Lachin-weg, aldus het ministerie. Dat is een corridor die de enclave Nagorno-Karabach verbindt met de iets westelijker gelegen republiek Armenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer