Buitenlandseksuele voorlichting

Woede in België om verplichte les

In België lijkt vrijdag een achtste school aangevallen door tegenstanders van seksuele voorlichting.

Redactie buitenland
15 September 2023 20:04
De Montignies-sur-Sambre school in Charleroi kreeg te maken met brandstichting door ouders die het lesprogramma rond seksuele opvoeding hekelen. beeld Didier Lebrunx
De Montignies-sur-Sambre school in Charleroi kreeg te maken met brandstichting door ouders die het lesprogramma rond seksuele opvoeding hekelen. beeld Didier Lebrunx

Een onderwijsprogramma rond seksuele opvoeding is tot woede van sommige ouders en anderen sinds dit schooljaar verplicht. Bij minstens zeven scholen is de afgelopen dagen brand gesticht. Sommige zijn beklad met leuzen.

De woede richtte zich tegen Franstalige scholen in Charleroi en Luik en omstreken. Kinderen in groep acht en in de vierde klas van de middelbare school krijgen daar sinds de zomervakantie verplicht seksuele voorlichting. Het gaat daarbij twee keer om twee uur per jaar.

Evras

Sommige ouders willen hun kinderen niet blootstellen aan het zogeheten Evras (relationele, emotionele en seksuele opvoeding). Ouders met een conservatief-islamitische of rooms-katholieke achtergrond oordelen dat hun kinderen te liberale opvattingen zouden worden bijgebracht. De methode bestaat al sinds 2012, maar tot deze week waren de lessen niet verplicht. Volgens de Vlaamse omroep VRT zijn scholen nog altijd vrij hoe ze de lessen precies invullen. De lessen moeten gegeven worden aan 85.000 leerlingen in Wallonië en 25.000 in Brussel.

De politiek reageert verontwaardigd op de brandstichtingen en neemt zelfs de term terrorisme in de mond. De lokale politie krijgt inmiddels versterking van de federale politie om de aanvallen tegen te gaan.

Na zes scholen in Charleroi en omstreken zijn nu ook twee scholen in de buurt van Luik aangevallen. Zeven keer is er brand gesticht. In zeker vijf gevallen gaat het openbaar ministerie ervan uit dat de daders boos waren over Evras. Op de muren werd de tekst ”No Evras” gespoten. De schade bleef tot dusver redelijk beperkt en slachtoffers vielen er niet.

Het Evras-programma leidde direct na de verplichtstelling al tot protesten. Zeven islamitische verenigingen tekenden een brief waarin ze hun bezwaar tegen de lessen uitten. De kritiek komt echter niet alleen vanuit religieuze hoek.

Onderzoek

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, hekelde de aanvallen op scholen op X. Ze riep vrijdag een vergadering bijeen met de inlichtingendiensten, federale politie en betrokken lokale besturen om af te stemmen over de verdere aanpak. „Aan onze scholen raak je niet. De brandstichtingen in Brussel en Wallonië moeten stoppen.

De Belgische autoriteiten doen onderzoek naar de precieze toedracht van de brandstichtingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer