ECB schroeft rente voor tiende keer op rij op, naar hoogste stand ooit
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij verhoogd. De rente bereikte niet eerder zo’n hoog niveau.
De centrale bank pluste een kwart procentpunt bovenop de beleidsrente, die daardoor uitkomt op 4 procent. Tegelijk hinten de beleidsmakers erop dat dit mogelijk de laatste verhoging zal zijn in een meer dan een jaar durende strijd tegen de hoge inflatie.
Volgens ECB-president Christine Lagarde heeft de rente namelijk een niveau bereikt „dat, indien aangehouden voor een voldoende lange periode, een substantiële bijdrage gaat leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar de doelstelling”.
In zijn prognoses gaat de ECB er nu van uit dat de inflatie voor heel dit jaar op 5,6 procent uitkomt. Volgend jaar zou de toename van het prijspeil afgezwakt moeten zijn tot 3,2 procent en in 2025 zou de inflatie vervolgens verder moeten zakken naar 2,1 procent.
Voorafgaand aan de vergadering was duidelijk dat niet alle beleidsbepalers hetzelfde dachten over de noodzaak tot een nieuwe renteverhoging, ook omdat zo’n stap de economische groei zou kunnen remmen. Lagarde moest na afloop toegeven dat niet iedereen tijdens de vergadering het eens was met de genomen rentestap. Maar daar voegde ze aan toe: „Er was een ruime meerderheid van de gouverneurs die het eens waren met het besluit dat we hebben genomen.”
Remmen
De inflatie in het eurogebied is naar de mening van de bijeengekomen centralebankbestuurders in Frankfurt nog steeds te hoog. Dat lijkt bij hun afweging de doorslag te hebben gegeven. Door lenen duurder te maken proberen ze de vraag in de economie af te remmen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet meer zo hard stijgen.
Volgens de Italiaanse minister Adolfo Urso zal de renteverhoging van de ECB de economie van de eurozone niet helpen. „Deze nieuwe beslissing, die volgens mij door een meerderheid is genomen en daarmee ook enkele tegenstanders had, helpt het economisch herstel van Europa volgens mij niet”, zei de bewindsman die verantwoordelijk is voor het Italiaanse bedrijfsleven en de nationale maakindustrie.
De partijgenoot van de conservatief-rechtse premier Giorgia Meloni voegde eraan toe dat „Duitsland al grotendeels in een recessie zit, en daarmee ook andere landen die in het Duitse systeem zitten zoals Nederland.”
Meloni hekelde het beleid van de snelle renteverhogingen om de inflatie in te dammen al eerder. De Italiaanse regering vindt dat de steeds hogere rentes de economische groei te veel vertragen. Italië is binnen de eurozone ook het land met de op een na hoogste staatsschuld, waardoor de hogere rentes de regering in Rome ook meer geld dreigen te kosten.
Woningmarkt
ING-econoom Rianne Hordijk waarschuwt dat de hoge rente van de Europese Centrale Bank (ECB) de Europese woningmarkt raakt. De reeks van renteverhogingen heeft volgens haar zijn weerslag op de economie.
„Hogere rentes betekent dat het financieren van de aankoop van een woning duurder wordt, waardoor de betaalbaarheid van woningen verslechtert. Dit heeft een neerwaarts effect op de woningprijzen”, legt de deskundige van de bank uit. Toch ziet ze momenteel „geen totale crash op de markt”.
Hordijk stelt verder dat het doorgaans wel zo’n negen tot achttien maanden duurt voor een specifieke renteverhoging effect heeft op de economie. Het oplopen van de hypotheekrentes in de voorbije periode is dus mede een gevolg van ECB-beleid van alweer een tijd terug.
Hypotheekrente
Sinds april vorig jaar is de gemiddelde aangeboden hypotheekrente in de Europese woningmarkt met bijna 2,5 procentpunt gestegen, becijfert de econoom. De Europese huizenprijzen zijn ten opzichte van de piek in het najaar van 2022 verder met ruim 3 procent gedaald. Dat is de sterkste daling sinds de financiële crisis in 2008. Maar er zijn ook landen waar de prijzen nog steeds licht stijgen en meer lijken te stabiliseren, zoals Spanje.
„Dit heeft vooral te maken met het beperkte aanbod aan woningen ten opzichte van de hoge vraag”, aldus Hordijk. Voor Nederland rekent ING voor dit jaar voorlopig op een daling van de huizenprijzen van ongeveer 3 procent. Daarmee zou de prijsdaling hier beduidend minder krachtig zijn dan in buurland Duitsland, waar Hordijk voor heel dit jaar uitgaat van een min van 7,6 procent.