Buitenland
Libische premier wil alleen internationale hulp die nodig is

De Libische premier Abdulhamid Dbeibah zegt dat veel landen en organisaties hulp hebben aangeboden na de zware storm en overstromingen in zijn land, maar dat zijn regering nog afweegt wat de Libiërs precies nodig hebben. „We zullen alleen accepteren wat nodig is.”

ANP

Onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië hebben aangeboden om te helpen met noodhulp en reddingswerkzaamheden in het getroffen gebied in Oost-Libië. De internationaal erkende regering van Dbeibah heeft feitelijk alleen wat te vertellen in het westen van het land. Door de burgeroorlog is er in het oosten een andere rivaliserende regering. Maar de overheid van Dbeibah heeft wel vliegtuigen met hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd om te helpen, een zeldzaam teken van samenwerking in het verscheurde land.

In Oost-Libië zijn al wel reddingswerkers aangekomen uit Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Egypte heeft een vliegtuig met hulpgoederen en personeel naar het buurland gestuurd.

De afwachtende houding van de Libische premier ten opzichte van de aangeboden hulp doet denken aan de opstelling van de Marokkaanse regering na de aardbeving van afgelopen vrijdag. Ook dat land laat niet zomaar alle hulp toe, omdat dat logistiek niet handig zou zijn. Marokko krijgt daar ook kritiek op, omdat de eerste uren en dagen na een ramp juist het belangrijkst zijn om overlevenden te redden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer