Buitenland
Legeroefeningen VS en Armenië van start, ondanks bezwaren Rusland

Gezamenlijke Armeens-Amerikaanse legeroefeningen zijn maandag officieel van start gegaan bij de Armeense hoofdstad Jerevan. Aan de exercitie Eagle Partner 2023 doen 85 militairen mee uit de Verenigde Staten en 175 uit Armenië. Rusland heeft boos gereageerd en ontbood vorige week de Armeense ambassadeur.

ANP

Oud-Sovjetstaat Armenië heeft traditioneel nauwe militaire banden met Rusland en is lid van de Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid (CSTO), een soort Russische tegenhanger van de NAVO. De Russen hebben ook een legerbasis in het land in de Zuidelijke Kaukasus. De hechte relatie kwam de afgelopen tijd echter steeds meer onder druk te staan.

Zo maakte de Armeense premier Nikol Pasjinjan duidelijk teleurgesteld te zijn in de Russische vredesmacht die moet waken over de Lachin-corridor, de enige landverbinding tussen Armenië en de enclave Nagorno-Karabach. Die was afgesloten door buurland Azerbeidzjan. Pasjinjan zei onlangs ook dat zijn land zich te afhankelijk heeft gemaakt van Rusland. Hij noemde dat een „strategische blunder”. De premier concludeerde dat de Russen duidelijk de handen vol hebben aan het conflict in Oekraïne.

De premier vond dat zijn land meer internationale partners nodig heeft op veiligheidsgebied. Armenië zet nu een stap richting meer samenwerking met de VS. De oefening Eagle Partner 2023 moet volgens Armenië zorgen dat Amerikaanse en Armeense troepen beter kunnen samenwerken op vredesmissies. De exercitie duurt tot 20 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer