Aad Peters: Ark van Noach vertelt hoogst actueel verhaal
De ark van Noach moet weg uit Zeewolde. „Onbegrijpelijk”, vindt eigenaar Aad Peters. „Die ark vertelt in een tijd van klimaatverandering een hoogst actueel verhaal, ook voor niet-christenen.”
Een jaar of tien, twaalf reisde hij met de ooit door Johan Huibers gebouwde replica van de ark van Noach rond de wereld. Na Scandinavië en Duitsland te hebben aangedaan, streek Peters met zijn Ark Museum, bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met verhalen uit de Bijbel, vorig jaar neer op Tulpeiland, een nieuwbouwlocatie in Zeewolde. „Zo vonden we voor de ark een Ararat, een rustplaats.”
De locatie is perfect, vindt Peters. „Het is net buiten Zeewolde, de ark is omgeven met water, en voor een deel van Tulpeiland, waar allerlei soort van huizen gebouwd worden en een ark dus niet uit de toon valt, lijkt nog geen echte bestemming te zijn.”’
De rust duurde echter niet lang. Zegde de gemeente Zeewolde aanvankelijk toe dat de museumboot drie jaar op de betreffende plek mocht blijven liggen, nadat het college dit jaar ten val kwam en er nieuwe wethouders aantraden, wijzigde het besluit: uiterlijk september 2023 moet de ark uit Zeewolde vertrokken zijn. Peters: „Dat is dus eind van deze maand. Waarheen we gaan? We hebben wel enkele opties, maar die ga ik nu nog niet noemen.”
Hoop
Wat de eigenaar van de replica –die niet verward moet worden met een andere ark van Noach, eveneens gebouwd door Johan Huibers, die in Krimpen aan den IJssel ligt– op dit moment vooral kwijt wil, is dat hij het „onbegrijpelijk” vindt dat Zeewolde van de ark af wil. „Als je zo’n foto ziet, zoals die deze week in het Reformatorisch Dagblad stond, met een regenboog boven de ark, een foto die de wereldpers zou kunnen halen, dan besef je toch meteen hoe hoogst actueel dit Bijbelverhaal is? En dat er een groot belang mee gemoeid is om dit verhaal van hoop met een breed publiek te delen? Want als het om de veranderingen in de natuur gaat, zitten we anno 2023 allemaal in hetzelfde schuitje.”
Ook een niet-christen die in de winkel om de hoek een Bijbel koopt en onbevangen deze geschiedenis leest, snapt meteen de relevantie voor onze tijd, zegt Peters. „Noach waarschuwde jarenlang voor een op stapel staande ramp. Niemand geloofde hem. Tot het enorm begon te regenen, een geweldige klimaatverandering. In zo’n soort tijd leven wij nu ook: enorme veranderingen in de natuur. En dan de grote vraag: wát gaan we doen?”
De eigenaar van het museumschip was onlangs in Jeruzalem, waar hij via via in contact kwam met een bankier uit Dubai. „Hij was betrokken bij een groot evenement in zijn land, in oktober, en ging uit zijn dak toen hij over de ark hoorde. Die wilde hij erbij hebben, juist omdat de ark zo’n actueel verhaal vertelt. Nou ja, dat hoorden wij dus te laat om dat nog te kunnen realiseren. Maar ook dit laat weer zien dat ook niet-christenen onderkennen hoe actueel de Bijbel is.”
Broedermoord
Peters, die ook aan de weg timmert met zandsculpturen in Elburg, geeft van die actualiteit nog een voorbeeld. „Ik werk in dit kader samen met negen Russen en vier Oekraïners. Toen Poetin de oorlog begon, werd de samenwerking lastig. Toen heb ik ze samen een zandsculptuur van Kaïn en Abel laten maken. Een verhaal dat duidelijk laat zien waar het eindigt als mensen elkaar niet meer willen zien staan. Dat kan zelfs tot broedermoord leiden.”