Voor een gezonde start: pancakes met banaan of appel
Het ontbijt komt er bekaaid af in deze rubriek. Het begon zo mooi: in januari 2010 –volgens mij was het mijn allereerste kookaflevering– deelde ik het ontbijtrecept van mijn jeugd. Muesli van geraspte appel en havermout. Drie jaar later maakte ik granola. Dat was het wel zo’n beetje.
Misschien logisch, want in de meeste huishoudens komt ’s morgens een boterham op tafel, of misschien een schaaltje ontbijtgranen. Bij ons ook. En toch zoek ik regelmatig naar goede alternatieven. Zeker als er weer een kind in de ik-eet-alleen-brood-met-chocopastafase is beland. Dan zet ik graag af en toe wat gezonders op tafel. Bijvoorbeeld pancakes van een kwark-havermoutbeslag. Het zijn vast niet de állerluchtigste (hoewel ze behoorlijk smeuïg zijn), maar het beslag is (met de staafmixer) snel te maken. Ideaal voor de ochtend.
Voor de chocopastaliefhebster maak ik altijd een variant met stukjes banaan. Omdat niet iedereen van gebakken banaan houdt, bak ik meestal ook wat pancakes zonder vulling. Nadeel is dat die minder zoet zijn dan de banaanvariant. Dus als ik even niet oplet staan de stroop en de suiker dan ineens op tafel. In een poging dat te voorkomen maak ik ook een appelvariant. Ik vind dat deze versie ook zonder zoete topping kan; of alle huisgenoten het daarmee eens zijn, is nog maar de vraag.