President Moldavië: land ligt op schema voor EU-toetreding 2030
Moldavië ligt volgens de eigen president op schema om in 2030 toe te treden tot de Europese Unie. Maia Sandu zei tijdens een gesprek in het Haagse perscentrum Nieuwspoort dat het lidmaatschap absoluut noodzakelijk is voor het voortbestaan van de democratie in haar land.
„Integratie in de EU is niet meer mooie droom, het is de enige manier om te overleven als democratie”, vertelde Sandu in het interview, georganiseerd door Instituut Clingendael en de Atlantische Commissie. „We zien in Oekraïne hoe Rusland probeert om democratische instituties te ondermijnen en weten dat dat ook in Moldavië kan gebeuren.” In Moldavië woont een grote Russischsprekende groep en in de afgescheiden regio Transnistrië zijn zelfs 1500 Russische troepen aanwezig. Sandu wil met behulp van de EU de Russische invloed in haar land tegengaan en ook minder afhankelijk zijn van Moskou voor bijvoorbeeld de energietoevoer.
Sandu gelooft dat haar land over zeven jaar klaar is om volwaardig lid te worden van de EU, maar gaf toe dat er nog een lange weg te gaan is. Er moet bijvoorbeeld nog veel gebeuren in de bestrijding van corruptie en het versterken van de rechtsstaat om aan de Europese voorwaarden te voldoen. Het armste land van Europa zou al wel veel vooruitgang hebben geboekt op die gebieden en druk bezig zijn om schoon schip te maken in het rechtssysteem. Volgens Sandu gaat dat snel omdat er relatief weinig rechters en aanklagers zijn in het land met zo’n 2,6 miljoen inwoners. „Soms is het een voordeel om een klein land te zijn.”
Of de EU in 2030 ook klaar zal zijn voor de toetreding van Moldavië, dat vorig jaar samen met Oekraïne de kandidaatsstatus van de EU kreeg, weet de Moldavische president niet zeker. EU-kopstuk Charles Michel pleitte er vorige week wel voor om dat jaartal aan te houden als richtlijn om nieuwe lidstaten toe te laten, zodat de kandidaat-landen een helder uitzicht hebben op toetreding. Maar het is niet duidelijk of de Europese Commissie, die op de toetreding toeziet, er net zo over denkt.
Sandu is maandag op staatsbezoek in Nederland en ging al op bezoek bij koning Willem-Alexander en sprak met enkele Kamerleden. Ze spreekt ook nog met demissionair premier Rutte over de oorlog in Oekraïne en het Moldavische kandidaat-lidmaatschap van de EU. Ze hoopt dat Rutte kan helpen om zo snel mogelijk een datum vast te stellen waarop de officiële gesprekken over toetreding kunnen beginnen.