Buitenland
Poetin en Erdogan spreken in Sotsji over graandeal

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan ontmoeten elkaar maandag in de Zuid-Russische badplaats Sotsji. De twee leiders zullen zich richten op de graandeal die Oekraïense export via de Zwarte Zee moet regelen, zei een adviseur van Erdogan afgelopen weekend op de Turkse televisie.

ANP

Turkije doet zijn best Rusland zover te krijgen de graandeal weer te tekenen, nadat Moskou zich in juli had teruggetrokken. Turkije was samen met de Verenigde Naties betrokken bij de totstandkoming van de overeenkomst.

De Russische landbouwexport wordt volgens Moskou te veel belemmerd door internationale sancties. Het land eist dat handelsbeperkingen worden opgeheven voor het zich weer aansluit bij de overeenkomst, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Er zijn geen directe sancties op de Russische voedselexport, maar Moskou zegt dat de sector indirect last heeft bij betalingen en logistiek.

Volgens Erdogans adviseur Akif Cagatay Kilic is Turkije „voorzichtig”, maar hoopt het met de bijeenkomst van maandag toch de nodige successen te behalen. Een beslissing van Poetin is van belang als het gaat om de Russische zorgen rondom de sancties, aldus Kilic. „Ik denk dat de bilaterale ontmoeting tussen president Erdogan en Poetin de belangrijkste rol zal spelen in deze kwestie”, zei hij.

De buitenlandministers van Rusland en Turkije spraken vorige week al over de graandeal. De Turkse minister Hakan Fidan noemde die „cruciaal” voor de wereldwijde voedselzekerheid. Oekraïne en Rusland zijn twee van de belangrijkste graanexporteurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer