De gemeenteraad van Hilversum geeft kerken en andere religieuze voorzieningen alsnog een plek in de zogeheten omgevingsvisie voor 2040. In dat document schetst de gemeente waar het in de toekomst met Hilversum naartoe moet en wat daarvan de ruimtelijke gevolgen zijn.
Meerdere inwoners en organisaties hebben de gemeente gevraagd in haar toekomstbeeld ook de religieuze voorzieningen op te nemen. Eerder dit jaar haalde een voorstel hiervoor, ingediend door CDA en ChristenUnie, net geen meerderheid in de raad. Dankzij de inspraakreacties op de ontwerp-omgevingsvisie worden de locaties van de gebedshuizen toch nog letterlijk op de kaart gezet. Daarnaast zal in een tekstkader het belang van de religieuze voorzieningen voor Hilversum worden beschreven.
Bas Nanninga, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is blij met de correctie. Hij riep in maart inwoners en organisaties in Hilversum op om in de periode dat het document ter inzage zou liggen hun mening te geven. „Een kerk in de wijk is een zegen voor Hilversum”, aldus Nanninga. „Niet alleen als waardevol gebouw, maar vooral ook als een plek van rust, bezinning en contact met God. Ik ben blij dat veel Hilversummers het belang hiervan nog steeds ervaren.”
Ook CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker juicht de aanpassing toe. „Kerken zijn plekken van ontmoeting, bezinning, rust en geloof, een thuisbasis voor al die vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten voor een betere samenleving en een toevluchtsoord voor hen die vertroosting zoeken – denk alleen maar aan de MH17-ramp en de opvang van Oekraïners en je weet genoeg hoe belangrijk het is dat er blijvend ruimte is voor plaatsen van bezinning in je eigen buurt of wijk.” Hilversum was bij de MH17-ramp na Amsterdam de plaats met de meeste slachtoffers.
Komend najaar wordt de omgevingsvisie definitief vastgesteld. ChristenUnie en CDA zullen erop toezien dat de verwoording recht doet aan het belang van kerken en andere religieuze voorzieningen.