Buitenland
Franse ambassadeur ondanks ultimatum nog in Niger

De Franse ambassadeur Sylvain Itte is nog steeds in Niger, ondanks dat de coupplegers in het West-Afrikaanse land het snelle vertrek van de diplomaat hebben geëist. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag meegedeeld in een speech voor ambassadeurs in Parijs.

ANP

De Franse ambassadeur kreeg vrijdag te horen dat hij 48 uur kreeg om Niger te verlaten. Daartoe was volgens het Nigerese ministerie van Buitenlandse Zaken besloten omdat Itte een ontmoeting met de junta weigerde en omdat de acties van de Franse regering „in strijd zijn met de belangen van Niger. Macron herhaalde maandag dat Frankrijk achter de afgezette president Mohamed Bazoum staat. „Ons beleid is duidelijk: we erkennen de putschisten niet.

Itte luisterde volgens Macron vanuit de Nigerese hoofdstad Niamey mee. In de toespraak vertelde Macron dat „Frankrijk en zijn diplomaten in de recente maanden in sommige landen te maken hadden met zeer moeilijk situaties, van Soedan tot Niger”. In Niger, een oud-kolonie van Frankrijk, grepen militairen eind juli de macht. Parijs heeft de coup herhaaldelijk veroordeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer