Binnenland
Loodzware dakdelen Amsterdam Zuid langzaam naar juiste plek

Op het station Amsterdam Zuid is woensdagavond de operatie begonnen om twee nieuwe dakdelen op hun definitieve plek te schuiven. Rond 20.00 uur begon de verplaatsing van het eerste deel, dat 3 miljoen kilo weegt. Het tweede dakdeel van 4 miljoen kilo wordt daarna verschoven. Het verschuiven duurt naar verwachting tot donderdagochtend vroeg.

ANP

Een zogeheten vijzel „douwt” de dakdelen op de juiste plek via een stalen balk met glijvet erop, aldus Geo van Tintelen, projectleider van de Brittenpassage. De Brittenpassage is de nieuwe reizigerstunnel waarvoor de dakdelen bedoeld zijn. Dat douwen gaat langzaam, tussen de 8 à 10 meter per uur. De dakdelen moeten ongeveer 33 meter overbruggen.

Voordat de dakdelen verplaatst konden worden zijn eerst de naastgelegen snelweg en een deel van het treinspoor uitgegraven. Een flinke klus, gemiddeld zijn er tweehonderd mensen per uur met de verplaatsing bezig. De werkzaamheden zijn live te volgen via een webcam.

Vanwege het verwijderen van een deel van de snelweg zijn sinds zaterdag een deel van de snelwegen A4 en A10 Zuid dicht. Normaal rijden via dat traject zo’n 120.000 auto’s per dag. Die worden nu omgeleid via de A9 en de A5, wat flinke reistijd kan opleveren.

Naar verwachting kunnen de wegen voor de ochtendspits op maandag 14 augustus rond 05.00 uur weer open. Station Zuid blijft in die periode wel bereikbaar per trein, maar er is een aangepaste dienstregeling. Metro’s en bussen hebben geen hinder van de werkzaamheden, aldus de woordvoerder van Zuidasdok, het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

In totaal vormen zeven dakdelen het dak van de nieuwe reizigerstunnel, die nodig is om het groeiend aantal reizigers in de toekomst op te vangen. Naar verwachting is deze tunnel in 2027 opgeleverd. Daarna wordt de al bestaande Minervapassage op het station vernieuwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer