Wetenschapsmuseum NEMO vaart wel bij regenachtig weer
Speurend kijkt Diane van Hoef uit naar haar jongste dochter. Gemakkelijk is dat niet in de krioelende mensenmassa in NEMO Science Museum in Amsterdam. Alle kaarten zijn deze maandag uitverkocht.
Musea doen het goed, meldde dagblad Trouw vorige week. Ook bij NEMO is die trend zichtbaar. Bij de ingang van het museum waarschuwen grote stickers voorbijgangers: kaarten zijn momenteel niet meer te krijgen. Voor de draaideur vormt zich een rij mensen.
Op de eerste verdieping van het museum komen bezoekers terecht in een kakofonie van geluiden. Kinderen, zittend op een stoeltje in een paars frame, proberen zich zo snel mogelijk naar boven te verplaatsen door zich op te hijsen aan een dik touw, daarbij luidkeels aangemoedigd door omstanders. In alle hoeken van de grote ruimte staan mensen gebogen over proefjes. Geconcentreerd ervaren ze hoe elektriciteit werkt door hun hand op een doorzichtige bol te leggen, of pletten ze een munt tussen twee walsen.
Kootwijkerbroek
Moeder Van Hoef heeft haar jongste dochter inmiddels weer in het vizier. Het blonde meisje zit iets verderop in een hoek op de grond te spelen. „We zijn net binnen”, vertelt Van Hoef, die vandaag met haar man en zes kinderen vanuit Kootwijkerbroek naar Amsterdam is gekomen. Eigenlijk wilde het gezin vorige week al een bezoek brengen aan NEMO. „Mijn zus was er geweest. Ze zei dat dit echt een leuk museum is voor het hele gezin. Maar toen ik vorige week maandag wilde reserveren, waren alle kaarten uitverkocht.” Zodoende is het museumbezoek een weekje opgeschoven. Nog net in de laatste week van de bouwvak, zodat ook vader Van Hoef erbij kan zijn.
Het gezin schafte voor deze vakantie een museumkaart aan en bezocht al verschillende musea. „We zijn naar het Spoorwegmuseum in Utrecht geweest en naar het Omniversum in Den Haag. En naar Geofort, een museum in een fort in het Betuwse Herwijnen. Helaas viel die dag voor ons een beetje in het water, maar met mooi weer is daar veel leuks te doen.”
Regendag
Voor een regendag is een bezoek aan NEMO juist ideaal, vertelt Eva Hekman, marketingmedewerker bij het museum. „Vrijwel alles is hier binnen. Alleen de wateractiviteiten op ons dakterras zijn wat minder geschikt voor regenachtig weer.” Dat mensen het Amsterdamse museum juist in minder zonnige periodes goed weten te vinden, blijkt uit de cijfers.
Neem de maanden juli 2023 en juli 2019. Vorige maand was het nat. Er viel 110 millimeter regen, tegen een gemiddelde van 78 millimeter. Dat hemelwater viel in 61 neerslaguren. Normaal zijn dat er 40. Het aantal zomerse dagen bleef steken op 1, tegen een gemiddelde van 6. NEMO verkocht in deze natte maand meer dan 77.000 kaartjes.
In juli 2019 lagen zowel de neerslagcijfers als de kaartverkoop van NEMO een stuk lager: juli was dat jaar een droge maand, waarin 44 millimeter regen viel. Verder was juli 2019 vrij warm en zonnig volgens het KNMI. In deze maand verwelkomde NEMO rond de 68.500 bezoekers, zo’n 8500 minder dan in juli 2023.
Ook de kaartverkoopcijfers van juni 2023 en van dezelfde maand een jaar eerder zijn gedeeltelijk terug te voeren op de weersomstandigheden, vertelt Hekman. Dit jaar ontving het museum in de maand juni –recordwarm, recordzonnig en zeer droog volgens het KNMI– ruim 45.000 bezoekers. In juni 2022 –met 88 millimeter neerslag een natte maand– waren dit er ongeveer 2000 meer. Deels zijn deze verschillen te verklaren doordat Pinksteren in 2023 niet in juni maar in mei viel, maar deels ook door het mooie weer in juni 2023, stelt Hekman.
Ook landelijke cijfers van de Museumvereniging laten zien dat regenachtig weer over het algemeen positief nieuws is voor musea (zie ”Totaalaantal museumbezoeken met de museumkaart”). „We zien heel duidelijk de effecten van het weer”, vertelt een woordvoerster. Zij kijkt daarbij naar de bezoeken met de museumkaart, die in tegenstelling tot de overige museumbezoeken nu al zijn in te zien. Daaruit blijkt dat het verschil tussen museumbezoek in de maanden juni en juli in de afgelopen jaren –de coronajaren met lockdowns niet meegerekend– niet eerder zo groot was als in 2023. Het aantal bezoekers lag in juli 2023 –een zeer natte maand– ruim 80 procent hoger dan in juni 2023 – een warme maand. Vorig jaar was dit verschil slechts 25 procent. In 2019 lag het op iets meer dan 20 procent.
Voor musea zullen de cijfers als muziek in de oren klinken. Niet alleen onderstrepen ze het effect van het weer, ze laten eveneens zien dat bezoekers hen na corona weer weten te vinden. Ook Hekman van NEMO merkt dat de cijfers in de lift zitten. „Regelmatig draaien we uitzonderlijk goede maanden. Het is fijn om te merken dat mensen ons niet zijn vergeten.”
Morse
In een rustiger hoekje van het museum zit Janneke van Houtum met twee van haar kinderen. De jongens zijn net een poos bezig geweest met het leren van morse, vertelt ze. Van Houtum en haar kinderen zijn fervente museumbezoekers. Ook in Friesland, waar ze dit jaar twee weken vakantie vierden, bekeken ze een hele rits musea van binnen. „Dat had zeker ook te maken met het weer. Het regende heel veel.” En dus gingen ze naar het Puzzelmuseum in Joure, het Jopie Huisman Museum in Workum en naar Museum Joure, waar onder andere Douwe Egberts voor het voetlicht wordt gebracht.
Vandaag vermaken de drie zich opperbest in NEMO. „Ik heb rustige kinderen”, vertelt Van Houtum. „Maar hier rennen zelfs zij van hot naar her, en weten soms even niet waar ze moeten kijken.”