Buitenland
West-Afrikaanse landen onderhandelen met coupleiders Niger

Een delegatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS is woensdag in Niger om te onderhandelen met de coupleiders. Een groep militairen greep een week geleden de macht in Niger en de democratisch gekozen president Mohamed Bazoum zit sindsdien vast.

ANP

Militair ingrijpen wordt beschouwd als een „laatste optie”, benadrukt een ECOWAS-functionaris woensdag voorafgaand aan een bijeenkomst in Nigeria. „Maar we moeten ons voorbereiden op het geval dat.” In Nigeria buigen de legerleiders van de lidstaten zich over hun reactie op de crisis in Niger.

Niger behoort zelf ook het economische samenwerkingsverband. De veertien andere lidstaten zeiden zondag na een spoedoverleg dat de junta een week krijgt om Bazoum te laten terugkeren en dreigden met geweld. Ook werden financiële sancties tegen de coupleiders afgekondigd.

Mali en Burkina Faso scharen zich achter de coupplegers en zeggen dat militaire interventie in hun buurland gelijkstaat aan een „oorlogsverklaring” tegen hen. De twee landen hebben zelf ook militaire regimes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer