Russische dienstweigeraar met gewetensbezwaar riskeert gevangenisstraf
Russische soldaten die om gewetensredenen niet in Oekraïne willen vechten, ondervinden op allerlei niveaus moeilijkheden. Een christelijke militair die weigerde te vechten, heeft 2 jaar en 10 maanden gevangenisstraf gekregen.
Dat meldde Forum 18, een Noorse mensenrechtenorganisatie, vorige week.
Sinds president Vladimir Poetin in september 2022 een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde, kunnen reguliere militairen geen ontslag nemen. Als gemobiliseerde mannen om alternatieve burgerdienst vragen, wordt dat meestal geweigerd. Individuen die ronduit weigeren om naar Oekraïne te gaan, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden en in de gevangenis belanden, omdat ze orders niet opvolgen.
Gevangenisstraf
Dat overkwam onder anderen Andrej Kapatsyna, toen hij weigerde te vechten. De pinkstergelovige werd in september 2022 opgeroepen om in Oekraïne te vechten, maar was daar niet toe bereid. Hij vertelde zijn commandanten dat hij „volgens zijn religieuze overtuiging niet de wapens kon opnemen en gebruiken tegen andere mensen.” Een rechtbank in Vladivostok veroordeelde hem eind juni tot 2 jaar en 10 maanden gevangenisstraf, op basis van nieuwe wetgeving die het niet opvolgen van orders tijdens gevechtsoperaties bestraft.
Kapatsyna heeft beroep aangetekend, maar er is nog geen datum vastgesteld waarop zijn zaak weer behandeld wordt.
Overtuigingen
Forum 18 heeft het Militair Commissariaat van de regio Magadan, het Militair Parket van de Pacifische Vloot en het Garnizoen van Vladivostok gevraagd waarom Kapatsyna geen toestemming kreeg om een alternatieve burgerdienst te vervullen of een ongewapende rol in het leger te krijgen.
Assistent militair aanklager Andrey Voronkin merkte tegenover de organisatie op dat de wet niet voorziet in het ruilen van gemobiliseerde militaire dienst voor alternatieve burgerdienst. Het Militair Commissariaat heeft niet op de vraag van Forum 18 gereageerd.
Forum 18 wijst op artikel 18 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, waarin het recht op dienstweigering vanwege gewetensbezwaar is verankerd.