Leiden krijgt warm medeleven na dodelijke steekpartij in kerkelijk centrum
Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden ontvangt van vele kanten steun en medeleven na de dodelijke steekpartij van vrijdag. „Heel betrokken.”
Reacties komen uit het hele land, maar ook uit het buitenland, zegt Jacqueline Rijsdijk, voorzitter van de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente in Leiden.
„Afschuwelijk” noemt Rijsdijk het geweldsincident waarbij vrijdagochtend een 66-jarige medewerker, lid van de Marekerk, om het leven kwam. Twee anderen raakten gewond, van wie een ernstig. Beiden zijn weer uit het ziekenhuis.
Rijsdijk kan niets zeggen over de toedracht van de dodelijke steekpartij, de slachtoffers en de dader. „Het politieonderzoek is nog in volle gang.”
Herdenking
Tijdens de ochtenddienst in de Marekerk werd het 66-jarige slachtoffer, een geboren en getogen Leidenaar, omschreven als een „zeer betrokken gemeentelid” dat „altijd voor iedereen klaar stond in woord en daad”. De naam van het slachtoffer –getrouwd en vader van kinderen en opa van kleinkinderen– is nog niet officieel vrijgegeven.
Het slachtoffer was „actief op plekken die niet zo zichtbaar waren”, maar waar de hulp aan mede-stadsgenoten juist hard nodig was. „Op deze manier getuigde hij van zijn liefde voor Christus”, aldus kerkenraadslid M. Snoep in een In Memoriam. „We zijn intens verdrietig dat hij in die dienst zijn leven heeft gelaten.”
Snel open
Voorzitter Rijsdijk van de algemene kerkenraad noemt de steekpartij ook afschuwelijk omdat deze plaatsvond in het centrum voor kerkelijke hulpverlening waar mensen al 600 jaar terechtkunnen die nergens anders terechtkunnen. De Bakkerij deelde aan de Oude Rijn in het centrum van Leiden eeuwenlang brood uit aan de armen in de samenleving; nu vinden er andere vormen van hulpverlening plaats.
Het Diaconaal Centrum gaat zo snel mogelijk weer open, zegt Rijsdijk resoluut. „Uiteraard moeten medewerkers en vrijwilligers zich veilig voelen en moet de schade worden hersteld, maar we willen dit belangrijke werk natuurlijk zo snel mogelijk weer oppakken. Dat is een principekwestie, zo voelt het ook.”
Geschokt
De Raad van Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben hun medeleven betuigd aan het Diaconaal Centrum. De Bakkerij is een initiatief van de diaconie van de protestantse gemeente in Leiden, waarin de diaconie van de rooms-katholieke parochie participeert.
„We zijn geschokt en bidden met jullie mee voor de slachtoffers, nabestaanden, ooggetuigen en andere betrokkenen”, schrijft het moderamen van de PKN, mede namens de diaconale organisatie Kerk in Actie. „De Bakkerij kennen we als een plek die openstaat voor iedereen. Het is buitengewoon verdrietig dat nu juist deze plek, in het hart van de stad en in het hart van het diaconaat, geraakt is.”
Troost
De Raad van Kerken stuurde De Bakkerij zaterdag een bericht van medeleven: „We bidden voor ieder die bij dit drama betrokken is: voor de slachtoffers, hun familie en dierbaren; voor de medewerkers en anderen die getuigen waren; voor allen die, direct of indirect, onder de gevolgen te lijden hebben. Ook gaan onze gedachten, samen met die van jullie, uit naar de dader in zijn wanhoop. Ook voor hem willen wij bidden. Dat de Eeuwige troostend nabij mag zijn en jullie de kracht mag geven de gebeurtenissen te verwerken en de moed om verder te bouwen aan een plek waar mensen zich geborgen en veilig mogen weten, tegen de onmacht in.”
Motief
De steekpartij vond vrijdagochtend plaats rond 09.30 uur. Iets daarvoor wandelde een man het centrum voor kerkelijke hulp en dienstverlening binnen. Om onduidelijke redenen stak hij de slachtoffers neer, om vervolgens te vluchten. Over het motief is nog niets bekend.
De man was cliënt bij een van de organisaties die in het pand zijn gevestigd, zo meldt de site van De Bakkerij. Het centrum liet vrijdag weten dat de man „geen andere uitweg zag dan dit”. De cliënt heeft een medewerker aangevallen, waarna de aanvaller vluchtte en de twee medewerkers van De Bakkerij verwondde.
De politie kon nog niet bevestigen of de aangehouden verdachte betrokken is bij steekpartij. Het onderzoek loopt nog.
De Bakkerij is nu dicht. In het pand wordt een besloten bijeenkomst voor nazorg voor direct betrokkenen georganiseerd.