Joden emigreren massaal vanuit Oekraïne en Rusland naar Israël: exodus dreigt
Er dreigt een massale ”exodus” van Joden uit Oekraïne en Rusland. Sinds de oorlog tussen de twee landen uitbrak, zijn tienduizenden Joden naar Israël geëmigreerd. Dat meldde het ”Institute for Jewish Policy Research” uit Londen deze maand in een rapport.
In 2022 arriveerden in Israël 43.685 Joden uit Rusland en 15.213 uit Oekraïne. Van de bijna 10 miljoen inwoners van Israël zijn er 7 miljoen Joods.
Als de emigratie van Joden zich nog zeven jaar voortzet op het huidige niveau, zal in 2030 meer dan 80 procent van de Joodse gemeenschap in Oekraïne geëmigreerd zijn. In Rusland zou dat meer dan 50 procent zijn. Hierbij zijn Joden die naar andere landen dan Israël emigreren niet meegerekend.
Van een ”exodus” is volgens het rapport sprake wanneer de helft tot driekwart van de Joden uit een land vertrekt binnen tien jaar. Dit was bijvoorbeeld het geval in Nazi-Duitsland in de jaren 1930 en in de voormalige Sovjet-Unie in de jaren negentig.
De massale emigratie uit Rusland en Oekraïne heeft te maken met de oorlog tussen beide landen die in februari 2022 begon. Miljoenen Oekraïeners vluchtten toen het land uit. Toen Rusland in 2014 de Oekraïense Krim annexeerde, was er ook al sprake van massale emigratie van Joden uit Oekraïne.
Pinchas Goldschmidt, voormalig opperrabijn van Moskou, die in maart 2022 naar Israël vertrok, riep de Russische Joden begin juli op om Rusland onmiddellijk te verlaten. De Russische autoriteiten hadden hem kort daarvoor een „buitenlandse agent” genoemd. Volgens hem zijn de omstandigheden in Rusland ernstig veranderd.
Het instituut onderzocht migratie vanuit Europese landen naar Israël sinds de jaren 1980. De rapporteurs constateren doorgaans een duidelijk verband tussen emigratie van Joden uit een land en verslechterde economische omstandigheden of politieke instabiliteit aldaar. In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen het „Franse patroon” (Joodse emigratie vanuit Frankrijk, België, Italië en Spanje nam sterk toe tussen 2010 en 2015, maar is daarna afgenomen), het „Britse patroon” (in Engeland, Nederland, Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken is de emigratie van Joden naar Israël sinds 1980 ongeveer stabiel gebleven) en Oost-Europa, waar vooral voor het jaar 2000 en sinds 2022 sprake is van veel emigratie naar Israël.