Cultuur & boeken
Reusachtig beeld op Museumplein vraagt aandacht voor suïcide en depressiviteit

Amsterdam. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder 30-minners. Duizenden jongeren worstelen met depressieve of suïcidale gedachten. Met een reusachtig, geel-wit beeld van een ineengedoken jongeman vraagt kunstenares Saskia Stolz aandacht voor het stille leed van deze vergeten groep.

Het kunstwerk ”Stille Strijd” op het Museumplein in Amsterdam moet het gesprek over depressiviteit en suïcide op gang brengen. beeld ANP, Remko de Waal
Het kunstwerk ”Stille Strijd” op het Museumplein in Amsterdam moet het gesprek over depressiviteit en suïcide op gang brengen. beeld ANP, Remko de Waal

Het kunstwerk, met de naam ”Stille Strijd”, is woensdag onthuld op het Museumplein in Amsterdam. Het zit vol contrasten, legt Stolz uit. „Depressieve mensen maken zich zo klein mogelijk en zijn naar binnen gericht. Dat doet de uitgebeelde jongen ook. Tegelijk is het beeld gigantisch groot, want een depressie is ook een enorm probleem.” Het beeld is 2,5 meter hoog, 4 meter lang en zo’n 300 kilogram zwaar. De lichte kleuren drukken volgens de kunstenares uit dat depressieve jongeren zich vaak vrolijk voordoen.

Met het beeld hoopt Stolz het taboe op een depressie te doorbreken en het gesprek daarover op gang te brengen. „Ik heb veel jongeren met een depressie gesproken. Zij zeggen dat het moeilijk is in hun eigen omgeving over hun gevoelens te praten. Docenten gaan het onderwerp uit de weg. Dat veroorzaakt een sociaal isolement. Als het gesprek op gang komt, is het probleem niet weg, maar vermindert wel de eenzaamheid. De last draag je dan met z’n allen.”

Stolz zegt al jaren met het plan te lopen suïcide aan te kaarten. In 2016 heeft ze dat beloofd aan een vrouw van wie haar zoon suïcide had gepleegd. En in 2017 stapte Stolz’ vader uit het leven.

Stolz, directrice van een creatief bureau voor sociaal-ideologische organisaties, betaalde het beeld uit eigen portemonnee. Ze ziet het als haar roeping om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Eerder vroeg ze met kunstprojecten aandacht voor onder meer daklozen (2021), verdwenen vluchtelingenkinderen (2019) en kinderen die sterven aan de gevolgen van mishandeling (2016).

Het reusachtige kunstwerk reist de komende maanden door een aantal steden, waaronder Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.

Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer