Hoe geef je vorm aan de huisgodsdienst in de vakantie? Zomerdoeboekjes geven raad
In de vakantie verloopt de planning in een gezin vaak net even iets anders dan normaal: later naar bed, langer uitslapen, dagjes eropuit. Voor wie de huisgodsdienst tijdens deze periode niet wil laten versloffen, zijn diverse boekjes op de markt.
Het kan een zoektocht zijn: hoe geef je de huisgodsdienst in het gezin vorm als alles anders gaat dan gewoonlijk? De kinderen rollen één voor één uit bed en ontbijten ieder voor zich; het Bijbellezen schiet erbij in. En samen met je zoon of dochter de dag afsluiten in een tentje op de camping, is anders dan thuis op de rand van het bed.
Diverse christelijke organisaties brengen daarom juist voor de zomervakantie een boekje uit om samen met het gezin stil te staan bij de Bijbel. Een overzicht van wat er de afgelopen weken op de markt kwam.
Fanda
De oranje gekleurde retro caravan op de voorkant van het ”VakantieBijbelboekje” van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) geeft de uitgave een speels uiterlijk. Veertien portretten geven een inkijkje in het leven van christenen uit de wereldwijde kerk. Zoals het verhaal over Fanda, een Congolese verpleegkundige. Samen met zijn gezin werd hij gekidnapt door een gewelddadige islamitische groep. Na een maand konden ze zich vrijkopen en bouwden ze een nieuw leven op.
Ieder portret is gelinkt aan een Bijbeltekst, een korte overdenking en een gebedspunt die daarnaast staan weergegeven. Het boekje, dat zich richt op jong en oud, kan alleen nog gedownload worden op de website van de GZB, omdat de voorraad papieren versies op is.
Op reis
Ook het zomergezinsboekje ”Ik ga op reis en ik neem mee” van de GZB, de hervormd-gereformeerde jongerenorganisatie HGJB en de IZB (vereniging voor zending in Nederland) is alleen nog digitaal te verkrijgen via de website van de HGJB. De uitgave, die geschreven is voor kinderen in de basisschoolleeftijd, heeft als doel om hen te helpen „dagelijks tijd voor God te nemen”.
Een week lang –van zondag tot en met zaterdag– krijgen kinderen materiaal aangereikt om stil te staan bij het thema ”Op reis”. Zo staan ze op maandag stil bij ”Reis door de schepping”, op woensdag bij ”Reis mee met Ruth” en op zaterdag bij ”Op weg naar Gods Koninkrijk”. Naast een Bijbelgedeelte en liederen uit de zangbundel ”Op Toonhoogte” zijn er dagelijks spelopdrachten, gespreksvragen en een persoonlijk verhaal van iemand die een reis maakte, te vinden.
Satéprikkers
Het thema ”reizen” lijkt populair te zijn in de zomeruitgaven, want ook het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) richt zich in zijn ”zomerdoeboek” voor kinderen op ”Ga je mee op reis?”. De jonge lezers gaan in de verhalen mee met onder anderen Abraham, Jakob, Jozef en Paulus. Proefjes, weetjes en puzzels wisselen elkaar af.
Zo staat bij de geschiedenis over Abraham de opdracht om met satéprikkers een tent te bouwen. En staat er bij het verhaal van Jakob een weetje dat je „per nacht ongeveer vijf dromen hebt, die een paar minuten, maar ook wel een uur kunnen duren”.
Het NBG schreef voor volwassenen een Bijbelleesplan voor veertien dagen. In ”Onderweg met Paulus” staat de Filippenzenbrief centraal. Het Bijbelgedeelte wordt gevolgd door een stukje uitleg en een afsluitende vraag. Achterin het boekje zijn twee kaartjes opgenomen, waarop de reizen die Paulus maakte staan aangegeven.
Moeders
Waar de meeste zomeruitgaven zich richten op kinderen of volwassenen in het algemeen, is het zomerboek van de organisatie ”Elke dag nieuw” vooral met het oog op moeders geschreven. Het platform voor moeders schreef dit 147 pagina’s tellende magazine om vrouwen „uurtjes van rust en ontspanning te geven”. In het blad, dat het thema ”Uitzicht” heeft, staan diverse columns, recepten en tips. Daarnaast worden een aantal moeders bevraagd op hun ervaringen in het gezin. Zo vertelt een predikantsvrouw over moederschap in het licht van Gods Koninkrijk en vertelt een andere jonge moeder hoe ze –terwijl ze blind is– haar drie dochters opvoedt. Lezers kunnen vier weken lang een Bijbelstudie volgen over het leven van Ruth.
Voor wie nog op zoek is naar een waardevolle invulling van de zomerperiode, is er dus genoeg voorhanden. Volwassene, moeder of kind: er is voor elk wat wils.
En voor je het weet is de vakantie alweer voorbij.