Burger naar stembus om Europese grondwet
De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het houden van een raadplegend referendum over het Europese grondwettelijk verdrag. Eind mei of begin juni mogen alle kiezers naar de stembus om voor of tegen de grondwet te stemmen.
Het is voor het eerst sinds 1815 dat er in Nederland op nationaal niveau een volksraadpleging wordt gehouden. GroenLinks-kamerlid Karimi, samen met PvdA’er Dubbelboer en D66’er Van der Ham initiatiefnemer, reageerde dinsdag enthousiast. „Geweldig, hier ben ik heel trots op.”
De VVD-fractie in de senaat ging dinsdag pas na enige aarzeling akkoord. Vorige week twijfelden de liberalen nog, omdat diverse Tweede-Kamerfracties hebben aangegeven dat ze de uitslag van de volksraadpleging als bindend zullen ervaren. Dat is ongrondwettig.
ChristenUnie-senator Van Middelkoop zag niets in het referendum. „Dat instrument staat haaks op de vertegenwoordigende democratie zoals wij die in Nederland kennen.” Hij vermoedt dat veel mensen zullen denken dat ze eindelijk kunnen aangeven dat ze voor of tegen Europa zijn en wat ze van de euro vinden. „Daar is geen sprake van.” Zijn fractie stemde tegen, evenals die van CDA en SGP.
Een referendumcommissie zal de datum voor de volksraadpleging vaststellen. De commissie moet ook een neutrale samenvatting maken van de grondwet en de referendumvraag formuleren. Ook verdeelt zij het campagnebudget van 1 miljoen euro over voor- en tegenstanders.
De SP gaat er alles aan doen om de kiezer in het neekamp te krijgen, net als de SGP. De Tweede-Kamerleden van die partij en europarlementariër Belder zullen via spreekbeurten in het land, door bijdragen aan fora en discussies en via de pers hun afkeuring van de Europese grondwet duidelijk maken.
„Belangrijke reden voor het verzet tegen de grondwet is dat Nederland nóg meer zeggenschap overhevelt naar Brussel, lees: Berlijn en Parijs”, aldus de SGP. „Daarmee vervreemdt Europa zich steeds meer van de burgers.” Dat in het voorwoord bewust het christelijk verleden wordt verdonkeremaand, zegt veel over de geest van de grondwet, meent de partij.
De ChristenUnie gaat de kiezers ook aanraden tegen de grondwet te stemmen, aldus fractievoorzitter Rouvoet. Zijn partij doet dat zelfstandig. De ChristenUnie zal zich volgens Rouvoet hoogstwaarschijnlijk niet aansluiten bij de Europese antigrondwetcampagne.