Wekelijks brand in vuilniswagen: „Gooi batterij niet bij restafval”
Gooi batterijen, accu’s en elektrische apparaten niet weg, maar lever ze in bij een winkel of milieustraat. Die oproep doen zeven organisaties in de afvalbranche. Het inleveren van batterijen voorkomt ongelukken én zorgt ervoor dat waardevolle metalen kunnen worden hergebruikt.
Afvalverwerkingsbedrijven zijn het beu. Wekelijks woedt er wel ergens in Nederland een brand in een vuilniswagen. Soms zijn het er wel twee per week. Vermoedelijke oorzaak: batterijen uit elektrische apparaten, zoals e-sigaretten. De branden geven niet alleen materiële schade, maar veroorzaken ook brandwonden bij vuilnismannen en andere afvalverwerkers.
Daarom is het tijd voor actie, vinden zeven organisaties, waaronder de Vereniging Afvalbedrijven. Onder het motto ”Doe maar apart” zijn ze maandag –op Wereldmilieudag– een publiekscampagne gestart, met onder meer een website, advertenties op sociale media en radiospotjes. Doel van de campagne is mensen bewust te maken van de risico’s van het achteloos weggooien van batterijen en elektronische apparaten, legt woordvoerder Jeroen Stein van Vereniging Afvalbedrijven uit.
Waarom is het zo riskant als er een batterij of elektronisch apparaat bij het restafval belandt?
Stein: „Batterijen kunnen in een vuilniswagen belanden, geplet worden en in brand vliegen. Dat gebeurt bij zowel grote als kleine batterijen. Kleine batterijen zitten bijvoorbeeld in smartphones, scheerapparaten, elektrisch speelgoed en e-sigaretten. E-sigaretten zijn verantwoordelijk voor maar liefst 84 procent van alle risicovolle apparaten in restafval.
Ook iets schijnbaar onschuldigs als een felicitatiekaart met een muziekje erin kan al een brand veroorzaken. Daar willen wij mensen voor waarschuwen.
Bij het restafval belanden ook veel lachgascilinders. Die komen in vuilniswagens terecht, waar ze geregeld ontploffen en een gevaar opleveren voor vuilnismannen. En in verbrandingsinstallaties veroorzaken ze op die manier voor miljoenen aan schade. We pleiten daarom voor de herinvoering van een statiegeldsysteem voor lachgascilinders voorgesteld. Momenteel voeren we daarover gesprekken met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid.”
Het is makkelijker om een apparaat bij het restafval te gooien dan bij een winkel of milieustraat in te leveren. Hoe krijgen jullie mensen zover toch voor inleveren te kiezen?
„Er zijn in totaal 26.000 inleverpunten voor batterijen in Nederland. In veel gevallen gaat het om de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Daarnaast zijn er honderden plekken waar mensen elektronische apparaten kunnen inleveren. Dus inleveren is een kleine moeite.”
Ingeleverde batterijen en apparaten kunnen worden gerecycled. Hoe effectief gaat dat?
„Van een mobiele telefoon kan 93 procent van de materialen worden hergebruikt. Van een batterij is 50 tot 92 procent recyclebaar, afhankelijk van soort en afmeting. Met name bij lithiumbatterijen is er nog ruimte voor verbetering.
Batterijen worden versmolten of met een hamermolen vermalen, waarbij metalen als nikkel, zink, ijzer, mangaan en aluminium eruit worden gehaald. Dat is belangrijk voor recycling.”