Kerk & religie
Meditatie: Overvloed

Jesaja 55:1

Thomas Boston
beeld RD
beeld RD

„O, alle gij dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet, ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en melk.”

Geloof geneest de ziel van de gulzige eetlust, die pijnlijke honger en dorst, die het eten van de verboden vrucht in alle mensen heeft achtergelaten. Laat iemand nog zo zacht neerliggen, wanneer de honger hem knaagt en de dorst hem kwelt, kan hij geen rust vinden. Zodanig is het geval met alle ongelovigen: zij hongeren en dorsten naar verzadiging door stoffelijke dingen. Zij eten de schillen, maar zijn nooit verzadigd; zij drinken van de troebele wateren, maar hun dorst wordt niet gelest. Daarom roept Christus hen tot Zich: „O, alle gij dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet, ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en melk. Waarom weegt gijlieden geld uit voor hetgeen geen brood is, en uw arbeid voor hetgeen dat niet verzadigen kan? Hoort aandachtig naar Mij, en eet het goede, en laat uw ziel in vettigheid zich verlustigen” (Jesaja 55:1-2).

Wanneer geloof mag nemen van het verborgen manna, de wateren des levens, zo wordt de honger gestild en de dorst gelest, en de ziel vindt rust. „Maar zo wie gedronken zal hebben van het water dat Ik hem geven zal, die zal in eeuwigheid niet dorsten, maar het water, dat Ik hem geven zal, zal in hem worden een fontein van water springende tot in het eeuwige leven” (Johannes 4:14).

Thomas Boston,
predikant te Ettrick

(”Derde zevental preken”, 2005)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Meditatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer