Warmtepomp of dubbelglas? Zie de weg maar eens te vinden in de subsidies van verduurzaming
Het aanvragen van subsidie voor de verduurzaming van je huis moet eenvoudiger, vindt de Vereniging Eigen Huis, die in een maand tijd honderden klachten kreeg. Het huidige systeem is zo ingewikkeld, dat een op de drie huiseigenaren halverwege de aanvraag afhaakt.
Wie zijn huis wil verduurzamen, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door isolerend HR+±glas, kan een deel van de materiaalkosten terugkrijgen van de overheid. Maar wil je het geld daadwerkelijk ontvangen, dan moet je een weg vinden door een doolhof van vaktaal, meldcodes, bewijsfoto’s en een instabiele website.
Een derde van de mensen die aan de aanvraag beginnen, haakt halverwege af. De Vereniging Eigen Huis kreeg begin dit jaar zo veel klachten over de subsidieregeling (ISDE), dat ze besloot een meldpunt op te richten. In één maand tijd kwamen daar 700 klachten binnen en was de boodschap helder: dit moet eenvoudiger.
Googelen
Om de subsidie aan te vragen, is het eerst zaak de juiste website te vinden. En daar gaat het direct al mis, zegt Valeska Hovener, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. „Het aanvraagformulier is pas na een flink aantal keer doorklikken te vinden.” En de aanvraag is ook nog eens moeilijk leesbaar. „We kregen klachten over de vaktaal. Mensen moesten googelen om te begrijpen hoe ze de aanvraag moesten invullen.”
Daarnaast loopt de site vaak vast. „Een vrouw had iedere pagina geprint zodat ze de informatie niet kwijtraakte”, vertelt Hovener. „Dat is toch van de zotte? Dat geeft wel aan dat het onlinesysteem niet stabiel is.” Een andere veelgehoorde klacht was dat het mensen niet lukte hun DigiD te koppelen, wat nodig is om een profiel aan te maken op de site.
Codes
En dan zijn er nog de zogeheten meldcodes. De overheid wil precies weten welk type glas, welke warmtepomp of welk soort isolatiemateriaal er is gebruikt. Dat werkt met speciale codes, die gekoppeld zijn aan de verschillende producten. Voor warmtepompen bestaan alleen al meer dan 700 codes. „Als je een goede aannemer hebt, zet hij direct de juiste codes op de factuur”, zegt Hovener. „Die codes moeten overeenkomen met die in de aanvraag. Als dat niet goed gaat, moet je weer terug naar je aannemer. Iemand zei: Ik wilde mijn computer uit het raam gooien, terwijl ik echt wel bij machte ben om iets te begrijpen en een formulier in te vullen.”
Om te bewijzen dat het geld goed is besteed, moeten huiseigenaren foto’s aanleveren van de situatie voor, tijdens en na de ingreep. Maar, zegt Hovener, „er zijn men- sen die daar pas achter komen als ze de aanvraag doorlopen en de maatregel al is genomen. Als je spouwmuur al is geïsoleerd, is het lastig foto’s te maken van de oude situatie. Er zijn mensen die dan maar gewoon een foto van een muur sturen. Het zou enorm helpen als aan het begin al duidelijk is wat de overheid precies van je verwacht bij de aanvraag.”
Warmtepomp
De overheid wil mensen stimuleren hun huizen te verduurzamen en heeft hiervoor 350 miljoen euro gereserveerd. En huiseigenaren willen ook wel, zeker sinds de torenhoge energieprijzen van afgelopen winter. Bovendien wordt het over drie jaar verplicht om een cv-ketel die het begeeft, te vervangen door een hybride of volledig elektrische warmtepomp. En die kan alleen goed functioneren als het huis goed is geïsoleerd.
„Het kan zijn dat mensen met het oog op die verplichting hun huis alvast willen isoleren. En natuurlijk vanwege de hoge energieprijzen. Er zijn tussen januari en april al zo’n 90.000 aanvragen gedaan”, zegt Hovener. „De subsidiemaatregel voor huiseigenaren is heel sympathiek, maar op deze manier sluit je een heleboel mensen uit. Terwijl mensen die hun huis willen verduurzamen gewoon recht hebben op deze subsidie.”
Want daar zit nog een euvel. De subsidie kan pas achteraf worden aangevraagd. Huiseigenaren moeten de kosten dus eerst zelf kunnen opbrengen, in de hoop achteraf iets terug te krijgen. Hovener: „Er is ook een groep die niet aan verduurzaming begint, omdat ze het geld niet hebben om het vooraf te financieren. Wij pleiten er daarom voor om subsidie vooraf uit te keren, op basis van een offerte van een aannemer.”
Fraudeur
„Als je vooraf financiert”, vervolgt Hovener, „kijk je vanuit vertrouwen naar de huiseigenaar. Achteraf kan de overheid controleren of de verduurzaming is uitgevoerd. Nu ho- ren we van huiseigenaren dat tijdens de aanvraag doorlopend wordt gevraagd of je zeker weet of je wel het juiste hebt ingevuld. Zij voelen zich fraudeur en geven aan dat de overheid daarmee vanuit wantrouwen te werk gaat.”
Wanneer een Vereniging van Eigenaren een subsidie aanvraagt voor verduurzaming, wordt dat al wel vooraf toegekend, vertelt Hovener. „Dat gaat om gigantische bedragen, van wel honderdduizenden euro’s. De overheid heeft daar ervaring mee, dus wij zeggen: leer van de VVE’s, en keer ook bij particuliere huiseigenaren al vooraf subsidie uit.”