Groen & duurzaamheidPodcast Sprekend RD
Vleermuis en gierzwaluw slachtoffers van verduurzaming | Podcast Sprekend RD

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is goed voor het klimaat en ook voor onze portemonnee. Voor dieren die graag in kieren of spouwen kruipen betekent dit echter dat ze vaak hun verblijfplaatsen verliezen. En dan hebben we de windmolens. Menig vogel of vleermuis laat het leven als deze tussen de wieken van die molens terecht komt. Of is het ‘bijkomende schade’ die we voor lief moeten nemen? Hebben we zonder windmolens en goed geïsoleerde woningen een veel groter klimaatprobleem? Volgens Michiel Kerpel, redacteur duurzaamheid, is dat zeker het geval.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Onderzoekers slaan alarm. In 2030 kan mogelijk de meervleermuis uitgestorven zijn. Belangrijkste oorzaak is de huidige na-isolatie van woningen. Betere woningisolatie betekent dat we minder energie gebruiken en dat is goed voor het klimaat. Echter verdwijnen door het isoleren van spouwmuren de verblijfplaatsen van vleermuizen. Volgens ecoloog Kees van Reenen kunnen we de vleermuis helpen door bijvoorbeeld het ophangen van vleermuiskasten. Vleermuizen en vogels worden ook slachtoffer van de vele windmolens. Ook daar zijn oplossingen voor. Door het aanbrengen van sensoren kunnen de molens stil worden gezet als er een vogel of vleermuis komt aanvliegen. Of kan een van de wieken een kleur krijgen waardoor deze beter opvallen.

Volgens Michiel Kerpel is echter de grootste oorzaak van het verdwijnen van vogels niet de diverse duurzaamheidsmaatregelen, maar de landbouw. En de mens zelf is ook een grote oorzaak van een steeds slechter wordend klimaat. Dan moeten we minderen als het gaat om consumptie en we moeten minder vliegen. Zeker als christen is het een plicht om goed voor deze aarde te zorgen, geeft hij aan.

Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer