”Jona”: boeiende tienerroman tegen de achtergrond van een modern Joods milieu
De 16-jarige Jona woont bij zijn dominante vader en om de hoek bij zijn dementerende grootmoeder. Plaats van handeling in jeugdboek ”Jona” van Anna van Praag is een hofje in Amsterdam.
Jona is een loyale zoon die zijn vader niet graag teleurstelt. Het boek begint met een heftige scène, de eerste herinnering van Jona. Stemmen, geschreeuw, een klap. Zijn vader, die zegt: Jouw schuld!
De grote vraag in het boek is: wie is de Simon over wie Jona’s oma het heeft? Het profielwerkstuk waaraan Jona samen met twee klasgenoten werkt, brengt alles in een stroomversnelling. De drie besluiten onder andere Jona’s oma te interviewen om meer te weten te komen over de werking van herinneringen. Met name Elin bijt zich vast in de kwestie en stuit op een familiegeheim. Het boek krijgt zelfs detectiveachtige trekjes. Onder meer doordat er ook veel wordt verteld over de levens van klasgenoten Lucas en Elin is het verhaal soms wat wijdlopig. Maar in mijn geval won de nieuwsgierigheid: je wilt als lezer weten hoe het verder gaat.
”Jona” van Anna van Praag –die zelf een Joodse achtergrond heeft– is een interessant boek, juist ook voor tieners. Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden dat het zich afspeelt in een modern Joods milieu, met andere levensopvattingen. Dat inkijkje maakt het juist ook boeiend. Zeker omdat de erfenis van de Holocaust tussen de regels door meespeelt.
Naast een tienerroman is het boek een familiegeschiedenis waarin duidelijk wordt welke impact het kan hebben als je wortels als het ware op losse schroeven komen te staan.
Boekgegevens
”Jona”, Anna van Praag; uitg. Lemniscaat; 266 blz.; € 15,99