Cultuur & boeken
Debuut van Thijs Noorlandt laat zien wat er gebeurt als kinderen een land regeren

Noorlandt, journalist en programmamaker bij Groot Nieuws Radio, kreeg het idee voor ”De laatste kinderkoning” door de reacties van zijn eigen kinderen op het onrecht in de wereld.

Hans Mijnders
beeld Vuurbaak
beeld Vuurbaak

„Zo begon ik te bedenken hoe een wereld geleid door kinderen eruit zou zien”, zegt hij in het nawoord. Zijn geslaagde debuut als jeugdboekenschrijver gaat over Uvoriaal, dat wordt geregeerd door een kinderkoning. Op de achttiende verjaardag moet deze koning door middel van een zelfverzonnen wedstrijd een opvolger zoeken.

Wanneer koningin Elja 18 jaar wordt, gaat het fout. De kroon, die tegelijk de sleutel van de koninklijke kluis is, blijkt gestolen. Wie de kroon terugbrengt, zal de nieuwe vorst van Uvoriaal zijn. Josia en Ann doen er alles aan om de kroon te vinden. Intussen ontstaat er in het land steeds meer onrust, want met een gesloten kluis loopt de hele economie vast.

”De laatste kinderkoning” is een heerlijk (voorlees)boek vol fantasie en humor. Alle hoofdstukken beginnen met een van de wetten van Uvoriaal, zoals: „Wie onaardig over een ander praat, moet net zoveel aardige dingen zeggen om het weer goed te maken.” De lezers worden aangemoedigd om na te denken over hoe dingen in de wereld worden verdeeld en of dat wel eerlijk genoeg is. Want zoals adviseur Ambar in het boek zegt: „Kinderen laten ons allemaal zien hoe belangrijk het is om te delen, dat plezier maken en spelen je hele leven belangrijk blijven en ook dat iedereen even waardevol is.”

Boekgegevens

19348388.JPG

”De laatste kinderkoning”, Thijs Noorlandt; uitg. Vuurbaak; 158 blz.; € 14,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer