Cultuur & boeken
CPNB verbreedt campagne Nederland Leest

Het geschenkboek van de campagne Nederland Leest is vanaf dit jaar ook beschikbaar voor mensen die (nog) geen lid zijn van de bibliotheek; de naam wordt gewijzigd in Heel Holland Leest en de thematische insteek wordt losgelaten.

Redactie cultuur

Dat meldt CPNB, organisator van de campagne.

Nederland Leest bestaat sinds 2006 en heeft elk jaar in november plaats; de insteek is dat zo veel mogelijk mensen samen een vooraf uitgekozen boek lezen. Bibliotheken stelden dit boek in een goedkope uitgave altijd gratis beschikbaar aan hun leden. Vanaf dit jaar kan iedereen een exemplaar afhalen. De campagne krijgt ook geen thema meer. Afgelopen jaar was ”Oud worden, jong blijven” het thema en stond ”Mevrouw mijn moeder” van Yvonne Keuls centraal.

Met de vernieuwde campagne Heel Nederland Leest wordt Nederland één grote leesclub, stelt CPNB. „Lezers worden uiteindelijk het meest geïnspireerd door andere lezers en als iedereen hetzelfde boek leest.”

Marion Boxum, hoofd campagnes volwassenen CPNB zegt dat is geluisterd naar signalen vanuit de bibliotheken en de consument. „We gaan terug naar de essentie van de campagne. Door één boek centraal te zetten en dit niet meer aan een thema te koppelen. En dit boek voor iedereen beschikbaar te maken zodat Nederland Leest echt Heel Nederland Leest wordt. Eén grote leesclub.”

Komend najaar is ”Sonny Boy” van Annejet van der Zijl het boek voor Heel Nederland Leest en ”Het Pungelhuis” van Annet Huizing het boek voor Heel Nederland Leest Junior. Dit laatste boek zal op dezelfde manier als altijd verspreid worden, via deelnemende scholen aan basisleerlingen van groep 7 en 8 en aan leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo.

Heel Nederland Leest is gebaseerd op One City, One Book dat in 1998 in Seattle begon en inmiddels wereldwijd in allerlei vormen navolging heeft gekregen. Sinds 2006 organiseert de CPNB de campagne. In de afgelopen jaren stonden onder meer ”Twee vrouwen” van Harry Mulisch, ”Oeroeg” van Hella S. Haasse, ”Het leven is vurrukkulluk” van Remco Campert en ”De wandelaar” van Adriaan van Dis centraal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer