Cultuur & boeken

Manuscripten eerste reis rond de wereld op werelderfgoedlijst

Unesco heeft de vijftien manuscripten over de eerste reis rond de wereld van Ferdinand Magellaan erkend als werelderfgoed.

Redactie cultuur
19 May 2023 10:16Gewijzigd op 19 May 2023 10:24
Manuscript van de eerste reis rond de wereld. Manuscript (VLF 41) Ferdinandi Oliveri de Sancta Columba (1507-85) opera duo: Ars náutica, autograha. – Viagem de Fernao de Magalhaes, secundum narrationem cuiusdam socii et suppletus ex aliis fontibus, lusitanice, foto Universitaire Bibliotheken Leiden
Manuscript van de eerste reis rond de wereld. Manuscript (VLF 41) Ferdinandi Oliveri de Sancta Columba (1507-85) opera duo: Ars náutica, autograha. – Viagem de Fernao de Magalhaes, secundum narrationem cuiusdam socii et suppletus ex aliis fontibus, lusitanice, foto Universitaire Bibliotheken Leiden

De manuscripten over Maggelaans reis zijn afkomstig uit de collecties van Arquivo Nacional da Torre do Tombo in Portugal, Archivo General de Indias in Spanje, Yale University Library in de Verenigde Staten en Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

In 1519 vertrok Magellaan namens Spanje met vijf schepen –de Armada de Moluccas– westwaarts. Magellaan vond in 1520 een zeestraat tussen Vuurland en het vaste land van Zuid-Amerika, de Straat van Magellaan. In 1522 werd Magellaan tijdens gevechten met de lokale bevolking op de Filippijnen gedood. Onder leiding van Sebastian Elcano voltooide slechts één schip in 1522 de reis rond de wereld.

De manuscripten die betrekking hebben op deze reis zijn ingeschreven in het mondiale Unesco Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is en bewaard moet worden voor toekomstige generaties.

Daarnaast zijn de twee zogenoemde Hikayat Aceh-manuscripten uit de collectie van de UBL op de werelderfgoedlijst geplaatst. De Hikayat Aceh is een inheemse geschiedenis van het voormalige sultanaat van Atjeh op het eiland Sumatra in het huidige Indonesië. Het is geschreven in het Maleis in Arabisch schrift en beschrijft en looft de Atjehse sultan Iskandar Muda (1583-1636), een nationale held in Indonesië.

De Hikayat Aceh is vermoedelijk gemaakt in opdracht van sultana Safiyyat al-Din Syah, de dochter van sultan Iskandar Muda. De tekst bevat veel verhalen over het leven en gebruiken aan de Atjehse rechtbanken, relaties met onder andere Portugal, China en Turkije, interne rivaliteit, oorlogen en (islamitische) religie. Het is een uniek werk dat gebruik maakt van traditionele Maleisische literaire stijlen met een rijke Perzische invloed, vol informatie en historische details.

Met de toekenning van werelderfgoed-status aan de Hikayat Aceh-manuscripten en het verslag van de reis rond de wereld van Magellaan beheert de UBL inmiddels vijf documenten die zijn ingeschreven in het mondiale Unesco Memory of the World Register. Naast de twee nieuwe erkenningen betreft dit La Galigo (2011), Babad Diponegoro (2013) en Panji (2017). Al deze documenten zijn gedigitaliseerd en via Digital Collections vrij beschikbaar voor onderwijs en onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer