EconomieEMG

Jan Bakker: Eigen gelijk niet vooropstellen, maar zoeken naar dialoog

Erdee Media Groep (EMG) mag meer uit de kast trekken om jongeren te bereiken, vindt Jan Bakker (57). Vrijdag nam hij na twaalf jaar afscheid als voorzitter van de raad van commissarissen van het mediabedrijf.

29 April 2023 14:09Gewijzigd op 1 May 2023 11:55
Jan Bakker. beeld Calvijn College
Jan Bakker. beeld Calvijn College

De autoritten tussen Apeldoorn en zijn woonplaats ’s-Gravenpolder ervaarde hij vaak niet als lang. „Ze gaven me de tijd om te overdenken wat ik allemaal had meegekregen”, zegt Bakker. Bijvoorbeeld van de oprichters van het RD: ds. L.H. Oosten, ds. D.J. Budding en Bas van der Vlies. „Zij werden gedreven vanuit de missie, waren onbaatzuchtig en loyaal. Deze mannen van het eerste uur hebben mijn werk als commissaris diep beïnvloed. De oprechte zoektocht om het welzijn van de achterban te dienen, zat in hun hart. Daar zat totaal geen eigenbelang bij.”

Bakkers belangrijkste taak als toezichthouder was om goede vragen te stellen over het beleid. „Vragen die prikkelen tot nog beter nadenken en waar nodig tot heroverwegen.”

Digitalisering, ontlezing, polarisatie, afnemende betrokkenheid van de achterban: thema’s die in Bakkers begintijd al actueel waren, domineerden afgelopen jaren de agenda. De impact ervan op het beleid werd steeds groter, zegt hij. Zo verdwenen in twaalf jaar tijd ruim een derde van de zesdaagse abonnees. Tegelijk maakte het online aanbod een groeispurt met een moderne website, e-paper, app, podcasts en videokanaal.

Bakker, in het dagelijks leven bestuurder van het Calvijn College, is blij dat er bij EMG veel jonge mensen zijn komen werken. „Mensen met nieuwe ideeën, nieuw elan en meer affiniteit met moderne media en technologie.” Het mediabedrijf mag wat hem betreft nog meer uit de kast trekken om jongeren te bereiken. „We moeten hun taal spreken. Ook als dat boze brieven van oudere lezers oplevert. Die generatie zal moeten afzien van haar eigen voorkeuren om te zorgen dat jongeren bereikt worden.”

Luther vormt daarin een voorbeeld voor hem. „Hij gebruikte de melodie van straatliedjes voor zijn eigen liederen, schakelde in de kerk over van het Latijn naar het Duits en huurde een schilder in die aantrekkelijke plakkaten en pamfletten kon maken. Om er maar voor te zorgen dat zijn boodschap bij het volk terechtkwam.”

Illusies

In de achterban herkent Bakker steeds meer trekken van de seculiere samenleving: polarisatie, onvrede, onverdraagzaamheid en protest, afnemend vertrouwen en fatsoen, een erosie van loyaliteit en trouw. „Die doortrekken ons allen, ook mij. In dat opzicht ben ik veel illusies kwijtgeraakt. Van een christelijke gemeenschap mag je verwachten dat ze investeert in saamhorigheid, onderlinge liefde en verbondenheid. Maar het tegenovergestelde dreigt. EMG-medewerkers worden op de korrel genomen. Ik vind het verdrietig dat prominente personen uit de gezindte, onder wie predikanten, daaraan bijdragen. Het is er in die twaalf jaar in Apeldoorn niet veiliger op geworden.”

Hoe bedoelt u dat laatste?

„Mensen op leidinggevende posten worden persoonlijk bejegend. Dat gaat zelfs zover, dat hun geestelijke staat ter discussie wordt gesteld. In hoeverre voelen journalisten zich met zulke vormen van intimidatie en manipulatie nog vrij om de dingen te benoemen zoals ze zijn? Ik vrees dat ze er een dikke huid van krijgen. Zorgelijk. Als je eeltlaag groeit, raak je immuun. Bepaalde geluiden bereiken je niet meer. Je kunt niet meer goed afwegen welke kritiek terecht is en welke niet.”

Welke rol probeerde u daar als toezichthouder in te spelen?

„Het is onze opdracht dat leidinggevenden veiligheid ervaren en weten dat ze rugdekking hebben als zij in de wind staan. Kritiek moet vanuit een constructieve grondhouding komen en vanuit het besef dat we allemaal mensen zijn die fouten maken. Je kunt eerlijk zijn zonder op de persoon te spelen.”

Ziet u toekomst voor het RD?

„Het RD is juist vandaag van belang in de vorming en opvoeding van kinderen. Daarom moet de krant ook laten zien in welke wereld we leven. Over de achterban ben ik niet onbezorgd. Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is, kan niet bestaan. Het is prima dat mensen ergens iets van vinden, maar laten we ons eigen gelijk niet vooropstellen en zoeken naar de dialoog.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer