Opiniecolumn ds. J. Belder

Koe denkt: Waarom heisa over onze uitlaten, en niet over die van vliegtuig?

Hoelang is een appel nog appel, een bes bes en een boon boon? Een door het kabinet ingestelde commissie moest haalbaarheid en gevolgen van afschaffing van btw op groente en fruit onderzoeken. Conclusie? „Niet doen.”

Ds. J. Belder
17 April 2023 13:47
Waarom zo veel heisa over onze uitlaten en niet over die van hen? beeld RD, Anton Dommerholt
Waarom zo veel heisa over onze uitlaten en niet over die van hen? beeld RD, Anton Dommerholt

Accijnzen instellen en verhogen gaat eenvoudiger. Wát valt onder het eventuele nultarief? Appels en peren, bonen en erwten. Duidelijk. Maar als die ingeblikt, diepgevroren of bewerkt zijn…? Of de kers op de taart. Deskundigen voorzien juridisch getouwtrek om volkorenbrood, appelstroop en bessensap. Bovendien zal de schatkist jaarlijks miljoenen euro’s aan inkomsten derven. Wie nu ongezond eet, zal dat blijven doen en wat hij overhoudt dankzij het nultarief aan nog meer ongezond voedsel besteden. Wie dik is wordt dikker, wie slank is blijft slank. Goed begrepen is een hoog btw-tarief gezonder. Zeker voor de schatkist.

Dat de onophoudelijke zwerm vliegtuigen boven ons hoofd ongezond is, is geen discussiepunt. In Trouw sprak een onderzoeker van „gigantische hoeveelheden zeer giftige, kankerverwekkende stoffen” die de luchtvaart uitstoot. Véél meer dan wat in de industrie is toegestaan. Hij herhaalde: „Zeer zorgwekkende stoffen.” Ik durfde bijna niet meer te ademen, laat staan mijn hoofd buiten de deur te steken en hoopte op een acuut vliegverbod, wereldwijd, en op een totale vliegboycot door Jan en alleman.

De onderzoeker repte ook over schadelijke gevolgen voor de voortplanting. Als er minder kindertjes geboren worden, remt dat de economie. Daar zijn de overheden gevoelig voor, dunkt me. Maar een wereld zonder vliegtuigen remt de economie eveneens. Amsterdam, Volendam en Giethoorn zullen het niet overleven.

Gelukkig is er een ”maar”. Het ligt er voor omwonenden aan hoe ver ze van –in dit geval– Schiphol af wonen en uit welke richting de wind waait. Hoe meer wind, hoe sneller ”de zeven zeer zorgwekkende stoffen” verdund raken. Eigenlijk dus geen vuiltje aan de lucht. Deze middag zag ik wat koeien jaloers hun kop opwaarts heffen richting het zoveelste vliegtuig over de Veluwe. Het was alsof ze dachten: waarom zo veel heisa over onze uitlaten en niet over die van hen?

Bijna waren de omwonenden van Schiphol –dat zijn we haast allemaal– verlost van de lawaaierige nachtvluchten en sterk vervuilende privéjets, als de rechter er niet een stokje voor gestoken had.

Wellicht besloot daarom de gemeenteraad van Oisterwijk dat een varkensboer in Heukelem gewoon 18.000 dieren mag gaan houden. „Weigeren wij toestemming, dan geeft de rechter die wel…” Dat vind ik nou weer ongezond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer