Binnenland

Volgen van veelpleger moet verkeersslachtoffers voorkomen

Bescherming van de samenleving, daarop zou volgens Fonds Slachtofferhulp meer nadruk moeten liggen als een roekeloze automobilist meermaals slachtoffers dreigt te maken. Mogelijk middel: een monitoringskastje.

12 April 2023 19:49Gewijzigd op 12 April 2023 19:58
Fonds Slachtofferhulp wil dat veelplegers in het verkeer gemonitord kunnen worden. Op de foto: verkeersongeval bij Handel. beeld ANP, Venema Media
Fonds Slachtofferhulp wil dat veelplegers in het verkeer gemonitord kunnen worden. Op de foto: verkeersongeval bij Handel. beeld ANP, Venema Media

„Stel je voor dat je invalide raakt na een aanrijding door iemand die al eerder een ongeluk heeft veroorzaakt en een rijontzegging heeft, maar die toch weer in de auto is gestapt. Dat is toch onaanvaardbaar?” Ineke
Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp, klinkt verontwaardigd. Ze wil slachtoffers niet alleen bijstaan, maar ook voorkomen dat mensen verkeersslachtoffer worden.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lag het aantal verkeersmisdrijven in 2022 op 137.870. Het gaat dan om zaken als rijden onder invloed, rijden tijdens een rijontzegging of schuld hebben aan een ernstig verkeersongeval door roekeloosheid.

In 2021 stierven er in Nederland bijna 600 mensen als gevolg van een verkeersongeluk. In datzelfde jaar raakten naar schatting zo’n 6800 mensen ernstig gewond in het verkeer.

Hoewel niet al deze slachtoffers te voorkomen zijn, speelt roekeloos rijgedrag wel een aanzienlijke rol. Neem alcohol in het verkeer. In 2015 vielen hierdoor naar schatting 12 tot 23 procent van de verkeersdoden. Het ging om 75 tot 140 personen.

Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te krijgen, richt Fonds Slachtofferhulp zich nu, met diverse andere partijen, op de veelplegers, mensen die meermaals ernstige verkeersovertredingen begaan.

Mensen die veroordeeld zijn voor roekeloos rijgedrag en daardoor slachtoffers hebben gemaakt, zouden na hun straf in de gaten moeten worden gehouden, stelt Fonds Slachtofferhulp. „Vergelijk het met elk ander misdrijf”, legt directeur Sybesma uit. „Een rechter legt een straf op, maar kijkt ook naar mogelijk gevaar voor de samenleving. Dan kan hij iemand bijvoorbeeld onder toezicht van de reclassering plaatsen. Iets dergelijks willen we ook verankeren in de wegenverkeerswet. Op die manier kunnen we de samenleving beter beschermen.”

Donderdag dient VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis een motie in om de wet zo te veranderen dat de rechter ernstige verkeersovertreders mag verplichten tot zo’n kastje. Volgens een inventarisatie door RTL Nieuws kan de motie op een meerderheid rekenen.

Hoe het monitoringskastje –dat nog in ontwikkeling is– er concreet uit gaat zien, is nog niet duidelijk, aldus Sybesma. Een voorbeeld van wat het kastje waarschijnlijk gaat meten, is snelheid. Ook hoelang iemand gevolgd zal worden, is nog niet helder. Eind dit jaar zal het kastje als proef worden geïnstalleerd bij zo’n twintig automobilisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer