Buitenland

Gastland VN-klimaattop krijgt dikke onvoldoende van denktank

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die de volgende VN-klimaattop organiseren, blijven volgens onafhankelijke onderzoekers hopeloos achter met klimaatbeleid. Het initiatief ClimateActionTracker beoordeelt het plan van het land om in 2050 klimaatneutraal te zijn vooralsnog als „zwak”. De onderzoekers zien in aanloop naar de klimaattop, de COP28, wel enige vooruitgang in de inzet van het land. Toch zien ze nog „vooral gebakken lucht”.

ANP
11 April 2023 13:00

De VAE hebben uitgesproken dat ze streven naar ‘netto-nul’ uitstoot van broeikasgassen in 2050. Hoe ze dat gaan bereiken, blijft echter onduidelijk volgens ClimateActionTracker (CAT). Dat monitoringprogramma is opgericht door Climate Analytics en het NewClimate Institute, twee Duitse wetenschappelijke instituten die gespecialiseerd zijn in klimaatverandering.

Het algehele oordeel over het klimaatbeleid van de Emiraten is „zeer onvoldoende”. Om het doel voor 2050 geloofwaardig te maken, moeten volgens de onderzoekers nog flinke stappen worden gezet. Zo staat in de officiële energiestrategie van het land nog dat in 2050 de helft van de elektriciteit zal worden opgewekt met fossiele brandstoffen als aardgas en steenkool. Om de eigen doelen te halen, zal het land daar iets aan moeten doen. Dat kan door sneller over te stappen op duurzame bronnen, of bijvoorbeeld door CO2 op te slaan.

De grootschalige plannen die de VAE nog hebben met olie en gas, waarvan het land grote reserves in de grond heeft, brengen het netto-nul-doel „duidelijk in gevaar”, stelt CAT vast. Voor 2030 voorziet de regering van het land nog geen daling van de uitstoot, maar hooguit een pas op de plaats. Dat krijgt van de denktank de beoordeling „kritiek onvoldoende”. Als elk land dit ambitieniveau zou tonen, zou de wereld volgens de onderzoekers afstevenen op meer dan 4 graden opwarming.

De COP28 wordt gehouden in Dubai, van 30 november tot en met 12 december. Eerder hadden milieuorganisaties al kritiek op de voorzitter van de top, Sultan al-Jaber. Hij is zowel de baas van het staatsoliebedrijf als de klimaatgezant van de Emiraten. Overigens heeft hij ook een bedrijf opgericht dat zich bezighoudt met duurzame energie.

Het gastland zegt te streven naar „dappere, praktische en ambitieuze oplossingen voor de meest dringende wereldwijde uitdaging van onze tijd”, zo staat te lezen op de officiële website. Dat de Emiraten de top mogen organiseren, is bepaald door de landen die bij de VN zijn ingedeeld bij het Aziatische blok. Regio’s van de wereld mogen om beurten kiezen waar de klimaatconferenties worden gehouden. In 2024 is Oost-Europa aan de beurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer