Reagan bracht als eerste een paasgroet uit en zette een trend
Amerikaanse presidenten sturen ieder jaar, sinds Ronald Reagan, een paasgroet de wereld in. Een selectie uit de afgelopen decennia.
„Als we vandaag nadenken over de opstanding van Christus, worden we eraan herinnerd dat met geloof, hoop en liefde zelfs de dood kan worden overwonnen,” schreef president Joe Biden mede namens zijn vrouw Jill vorig jaar. Hij herinnerde daarbij aan de coronatijd. „Nu we uit deze pandemie komen, zijn we dankbaar dat zovelen deze dag van vreugde en vernieuwing weer met elkaar kunnen vieren tijdens diensten en familiebijeenkomsten.” Biden zei verder dat hij „een gemeenschappelijke hoop voor de toekomst zocht.”
Bidens voorganger Donald Trump refereerde in zijn paasboodschap voor 2020 eveneens aan de pandemie. Hij zei: „Terwijl onze natie de afgelopen weken werd geconfronteerd met de bijzondere dreiging van het coronavirus, hebben we ons tot God gewend voor hulp, troost en hoop. (…) Ongeacht de omstandigheden zullen we Pasen altijd vieren als een dag van verjonging, wedergeboorte en een hernieuwd besef van geloof. Het coronavirus zal Pasen niet stoppen. Zelfs in de donkerste uren zijn Gods overvloedige liefde en barmhartigheid onwankelbaar.”
President Ronald Reagan was de eerste die een speciale paasboodschap uitbracht. Opvallend was dat hij die niet primair gebruikte voor het uitbrengen van politieke statements maar nadrukkelijk aandacht gaf aan het verzoenend lijden en sterven van de Heere Jezus. Hij schreef kort na zijn aantreden in 1981: „We zullen gedenken dat Hij Zijn lichaam en Zijn bloed gaf voor het reinigen van de zonden en de tekortkomingen van de wereld. In onze vreugde zullen we de hoop vernieuwen die we verkrijgen door de verrijzenis van de Heere.”
Betrokkenheid
Ook latere presidenten staan stil bij het bijzondere karakter van Pasen. President George W. Bush noemde in 2003 Pasen „de belangrijkste gebeurtenis van het christelijk geloof.” „Voor christenen zijn het leven en sterven van Jezus de ultieme uitingen van Zijn liefde en het volmaakte bewijs van Gods barmhartigheid, trouw en verlossing”, aldus Bush.
President Barack Obama riep in 2016 in zijn laatste paasboodschap op om juist bij Pasen te denken aan de lijdende medemens. „Dit zijn de dagen om de offers die voor ons zijn gebracht te herdenken en iedereen die lijdt dicht bij ons hart te houden.” Maar er is volgens Obama meer. „Toch is het ook een tijd om je te verheugen, te danken voor de opstanding en samen met christenen over de hele wereld te verkondigen: Christus is opgestaan; Hij is waarachtig opgestaan.”