Economie
Stemming op Damrak blijft voorzichtig na reeks renteverhogingen

De AEX-index op het Damrak lijkt licht lager te beginnen aan de laatste handelsdag van een roerige beursweek. Beleggers blijven voorzichtig na de reeks van renteverhogingen en de recente onrust in de bankensector. Deze week schroefden de centrale banken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen hun rentetarieven op in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Vorige week ging de rente in de eurozone al omhoog.

ANP

De centrale banken lijken zich daarmee meer zorgen te maken over de aanhoudende stijging van de kosten van het levensonderhoud voor huishoudens dan over de problemen bij sommige banken. Door de snelle stijging van de rentes zouden de omgevallen Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank namelijk in de problemen zijn gekomen.

De AEX koerst af op een klein openingsverlies van zo’n 0,3 procent. De hoofdindex wist een dag eerder licht hoger te eindigen ondanks stevige verliezen voor de banken ING en ABN AMRO en verzekeraar Aegon. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting licht lager beginnen.

De Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot de week af met een kleine min van 0,1 procent. In Japan bleek dat de inflatie in februari voor het eerst in achttien maanden is afgekoeld. In januari lag de inflatie nog op het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1 procent lager na drie dagen van koersherstel.

Op het Damrak kwam Eurocommercial Properties nog met jaarcijfers. De investeerder in winkelcentra zag de huurinkomsten afgelopen jaar licht stijgen. De huurprijzen van nieuwe contracten werden daarbij met ruim 5 procent verhoogd. De leegstand bedroeg eind december 1,5 procent. Het directe resultaat kwam uit op 2,28 euro per aandeel. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een resultaat van 2,25 tot 2,35 euro per aandeel.

Ook Alumexx opende de boeken. De fabrikant van ladders en steigers boekte afgelopen jaar meer omzet dankzij sterke onlineverkopen. De nettowinst nam echter af door hogere investeringen en overnamekosten.

De Europese beurzen sloten donderdag verdeeld. De AEX won 0,2 procent tot 743,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen licht, terwijl de Londense FTSE-index 0,8 procent verloor. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 32.105,25 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1 procent.

De euro was 1,0825 dollar waard, tegen 1,0889 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 70,08 dollar. Brentolie klom ook 0,2 procent in prijs, tot 76,03 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer