Biddag in lijdenstijd: „Doe ons het hemelse betrachten, sterk onze zielen door Uw Woord”
Wekelijks een blik op de kerkelijke bladen, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.
De Saambinder
„De vraag wordt weleens gesteld of de wereld ook uit Gods vaderhand te eten krijgt. Ik vind dit maar ingewikkelde vragen. Het is waar dat Gods kind brood en water krijgt vanuit het volbrachte werk van Christus. Zie Jesaja 33:16. In het genadeverbond liggen ook de tijdelijke zegeningen van Gods Kerk verankerd. Maar de Schrift toont ons ook overduidelijk: „Gij doet Uw hand open, en verzadigt al wat er leeft, naar Uw welbehagen” (Ps. 145:16). Wat zal het zijn als al dat genadebrood in de dag der dagen tegen ons zal getuigen! Want het waren de handen waarmee Hij hemel, aarde, en alle schepselen onderhield. En dat zijn en waren tevens doorboorde handen. Dat waren dezelfde handen waardoor Hij alle dingen ons doet toekomen. Dat waren dezelfde handen waarmee Hij de schepselen zo regeert zodat zij zich tegen Zijn wil niet roeren noch bewegen kunnen. Geliefde lezer, aan deze Voorzienigheid Gods ligt een offer ten grondslag. Als we dat gaan zien, is alles wat ik krijg en kreeg boven de hel onverdiend en verbeurd. (…)
Dan wordt het biddag in lijdenstijd: „Doe ons het hemelse betrachten, sterk onze zielen door Uw Woord.” Het vleesgeworden Woord Dat onder ons heeft gewoond, moest sterven om hongerige zielen te spijzen en te laven met het levende Brood, Jezus Christus. Laten we daarom bidden op de biddag.”
In De Saambinder, weekblad van de Gereformeerde Gemeenten, schrijft ds. H. Hofman (Grand Rapids, VS) naar aanleiding van de komende biddag over de ”Bedezang voor het eten”.
De Waarheidsvriend
„Via het gebed wil God met de Zijnen omgaan. Hij leert ons met vrijmoedigheid tot de troon van de genade te naderen, met het oog op vergeving en barmhartigheid. Als de Heere Zelf Zijn kerk hierin onderwijst, kunnen we niet tegelijk denken dat bidden tevergeefs is, dat oorlogen toch voortduren en rampen ons blijven verbijsteren. Wat nodig is, is dat ons gebed in het perspectief geplaatst wordt van Gods Koninkrijk. Onderricht hierover heeft de gemeente nodig. (…)
God maakt Zich als het ware afhankelijk van ons gebed. Nee, Zijn plannen verandert God niet: „Mijn raadsbesluit houdt stand en Ik zal al Mijn welbehagen doen”, leert Jesaja 46 ons. Tegelijk, de gebeden van de Zijnen hebben invloed op de wijze waarop en de tijd wanneer Hij ze ten uitvoer brengt. Om die reden schreef Ole Kristian Hallesby in zijn mooie boek over het gebed ooit: „Aldus is het gebed van de mens een van de doeltreffendste middelen, waardoor God met deze wereld Zijn einddoel bereikt.”
Dat is waar, ook als de oorlog in Oekraïne voortduurt, als rampen ons verbijsteren.”
Ook De Waarheidsvriend, weekblad van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland, besteedt aandacht aan de biddag. Hoofdredacteur P.J. Vergunst schrijft over de vraag of bidden ‘helpt’.