Ongevaccineerde vertrouwt overheid niet meer
Ongevaccineerden hebben tijdens de coronacrisis massaal hun vertrouwen in de overheid verloren. Het onbegrip dat ze hebben ervaren, werkt bij velen tot op de dag van vandaag door, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad.
Onmacht, boosheid en verdriet. Dat is wat opduikt als ongevaccineerden terugkijken op de coronaperiode. Voor hun keuze om vaccinatie destijds af te wijzen was geen ruimte, hebben ze ervaren. En daar zit, deze maandag precies drie jaar nadat de crisis in Nederland begon, nog steeds pijn.
Dat blijkt uit twintig diepte-interviews die het ND hield met ongevaccineerden. De manier waarop de overheid sterk inzette op vaccinatie om uit de coronacrisis te komen, leidde volgens hen tot een scherpe tweedeling, waarin hun vertrouwen in de overheid tot het nulpunt daalde. Een grote meerderheid (90 procent) wantrouwt de overheid op dit moment nog steeds.
Onder meer uitspraken van Hugo de Jonge, toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, schoten in het verkeerde keelgat. Zo zei hij dat de overheid wist in welke postcodegebieden ongevaccineerden wonen.
Een jaar na het einde van de ”anderhalvemetersamenleving” moet justitie nog ruim 7000 coronaboetes beoordelen. Zo’n 4000 zaken moeten naar rechters, maar die hebben geen tijd. De eerste zaken dreigen nu te verjaren, meldt EenVandaag.
Deze afdeling van het OM die de zaken beoordeelt, behandelt normaal gesproken voornamelijk verkeersovertredingen, maar kreeg ook de afhandeling van coronaboetes erbij. De beoordelaars kregen hierdoor te maken met een verdubbeling van het werk: normaal behandelen ze 200.000 zaken per jaar, daar kwamen nu 180.000 zaken bovenop.