VU wil opleiding imams verzorgen
De Vrije Universiteit in Amsterdam gaat vanaf 1 juli een bijdrage leveren aan de opleiding van imams. Nog deze maand moet duidelijk worden of de overheid hiervoor geld beschikbaar stelt.
De VU zegt hiermee in het spoor te gaan van haar oprichter, dr. A. Kuyper, die „bij de opening van de Vrije Universiteit in 1880 zei dat de VU een universiteit wilde zijn voor de christen, de jood en de mohammedaan. Die woorden blijken nu, in het 125e jaar van de VU, verrassend actueel. De VU wil graag een bijdrage leveren aan de inburgering van de islam in Nederland.”
De van oorsprong gereformeerde universiteit gaat een cursus verzorgen voor zowel nieuwe imams als moslimgeestelijken die al enige tijd in Nederland werkzaam zijn. Het betreft een aanvulling op de standaardinburgeringscursus.
Daarnaast wil de universiteit vanaf september de islamvariant van de opleiding religie en levensbeschouwing uitbreiden. Per 1 september aanstaande heeft de VU een Centrum voor Islamitische Theologie, dat kortlopende cursussen gaat aanbieden en de islamvariant van de opleiding tot geestelijk verzorger/voorganger verder ontwikkelt.
In deze studie worden (moslim)studenten zo opgeleid dat ze aan de slag kunnen in veel beroepen waarin theologische vorming wordt gevraagd, zoals in het pastoraat binnen de krijgsmacht, de gezondheidszorg, justitiële instellingen en de moskee.
De VU heeft de plannen vorige week besproken met de ministers Verdonk en Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte. Volgens de universiteit is er vanwege het integratiebeleid van de overheid behoefte aan snelle uitvoering. Financiële overheidssteun is echter onontbeerlijk.
De islam in Nederland raakt steeds meer met de Nederlandse cultuur verweven, stelt de universiteit. „Aan dat proces wil de VU graag een bijdrage leveren, een bijdrage die is afgestemd op de wensen van de Nederlandse moslimgemeenschap. Het accent van het werk van het Centrum voor Islamitische Theologie ligt dan ook op de bestudering van islamitische theologie in de context van de Nederlandse samenleving. In die context zal onder andere een basale kennis van het christendom noodzakelijk zijn: van de Nederlandse verhoudingen tussen kerk en staat bijvoorbeeld.”
De VU constateert dat moslimstudenten nu al relatief vaak kiezen voor de VU. Dat heeft mede te maken met het oecumenisch-christelijke karakter, de aanwezigheid van gebedsruimten, meerdere allochtone studentenverenigingen en activiteiten op het terrein van de multiculturele samenleving. De universiteit verzorgt het theologisch onderwijs vanuit het principe van de ”ontmoeting van tradities”.